<<< Vissza

Képviselők-választás előtt

2006. augusztus 4.

Lapunk sorozatot indított, melyben bemutatja a szeptemberben leköszönő önkormányzati képviselőket. Két kérdésre vártuk válaszukat: egyrészt tervei közül mit sikerült megvalósítania az elmúlt négy évben, illetve tervezi-e az újabb megmérettetést az őszi képviselő-választáson, vagyis indul-e újra a mandátumáért.

Megszépült városközpont

A városközpontban komoly átalakulás volt az elmúlt négy évben - véli a körzet képviselője, Móra József, aki az MSZP képviseletében nyert mandátumot. Megújult a Jövendő utca, a sportcsarnok környéke, az új parkolók kialakításával megszűnt a zsúfoltság is. A Brusznyai sétány díszburkolatot kapott a hőtávvezetékek energiatakarékos szigetelése kapcsán.

- A sportcsarnok névadása is erre a ciklusra tehető, az épület falán egy dombormű állít méltó emléket dr. Papp Lászlónak - mondja a képviselő. A város életében jelentős változás a Kossuth tér rehabilitációja. Ebbe beletartozik a Megyeháza felújítása is, valamint a református nagytemplom és a hozzá kapcsolódó idősek otthonának kialakítása, illetve a Kiss Bálint utca teljes rekonstrukciója is. Ez utóbbinál a korabeli, századfordulós hangulatot állítják vissza.

Ezek a beruházások sikeres pályázatoknak köszönhetők. A képviselő azt mondja, nagyon fontos volt az elmúlt években is, hogy a nagy beruházások ellenére a város működőképessége megmaradt.

Élhető, európai uniós színvonalú szolgáltatásokkal gazdagodott a város, s ez alatt több mindent értek. Ilyen a szelektív hulladékgyűjtők telepítése, a városkép javítása érdekében a legjelentősebb épületek díszkivilágításának kiszélesítése, és talán a legfontosabb, a szennyvízcsatorna kiépítése. A város fejlődése szempontjából ez nagyon fontos.

Móra József úgy látja, az elmúlt években jobban sikerült a város idegenforgalmi népszerűsítése. Bekapcsolódott Európa turisztikai vérkeringésébe, új kiadványok, városismertetők és tudományos igényű dolgozatok születtek Szentesről. Az interneten is állandóan megújul a honlap, mindig és mindenütt jelen van a város.

1994-ben lett először képviselő, így 12 éve dolgozik a testületben. Azt mondja, a következő ciklusban is szeretne a testület munkájában részt venni.

- Amit megkezdtem az itt élők érdekében, azt szeretném folytatni. Az idén harmadjára indulok az 1. számú körzetben. A testületben kiegyensúlyozott munka folyt, amit viszont többször is szóvá tettem, hogy a helyi politikában nem az országos politikai viszonyoknak kell tükröződnie. Nekünk a város érdekében kell dolgoznunk és döntéseket hoznunk.

Utca átnevezés


Kálmán János négy évvel ezelőtt a 7-es számú választókörzetben először indult az önkormányzati választásokon. A Fidesz listájáról került a testületbe, csakúgy mint jobboldali képviselőtársai.

- Új képviselő voltam, de hamar tapasztaltam, látszatdemokrácia az, ami a testületben működik. Ez az összetételéből adódott, az arányok alapján az ellenzéknek nem sok beleszólása maradt. Sajnos, nem voltak kíváncsiak a véleményünkre. A helyzet ugyanaz volt a városi politikában, mint az országosban.

A képviselő azt mondja, a fejlesztések nem a város és az ország gazdasági erejét tükrözik. Voltak jó pályázatok, de a csatornázás kivételével egyik sem a legfontosabb feladat volt. Úgy véli, minden csak hitelből valósult meg, és csak a városközpont szépült, a peremkerület nem.

- Felfigyeltem arra, hogy Szentesen minden 48-as honvédtisztről neveztek el utcát, csak Dessewffy Arisztidről nem. Dessewffy Aurél utcánk van, de ő politikus volt, és nem szabadságharcos tábornok. Utánajártam a dolgoknak, és tavasszal interpelláltam az ügyben. Sikerült elérni, hogy a Dessewffy Aurél utcát Dessewffy Arisztid utcára nevezzék át.

Ugyancsak eredményének tartja azt a parkolót is, amit a sürgősségi osztály épülete elé építettek. Mint ismert, az intézménybe érkezők - parkolóhely híján - a Kiss Zsigmond után okoztak torlódást, illetve a közeli utcákban foglalták el a házak bejáróit. A parkoló megépítésével megoldódott az áldatlan helyzet.

- Friss eredmény az is, hogy felújították a Makai híd lejáróját is, hiszen ott a burkolat igen-igen rossz és balesetveszélyes is volt már - mondja a képviselő, aki közben mentegetőzik, nem szeret dicsekedni. Azt mondja, mindig a város érdekeit képviselte, a választókat segítette.

- Nem sikerült azonban elintézni, hogy a Kiss Zsigmond utcai hidat is felújítsák. Nagyon rossz, leszűkíti a forgalmat és szégyen a városra. Ezt kudarcnak érzem.

Az őszi választásokon ismét megméretteti magát, azt mondja, pártja támogatja jelölését, így újra megpróbálja.

- Akár benne leszek az új testületben, akár nem, remélem, sokkal demokratikusabb lesz a következő testület, mert mi sokszor megkaptuk, ne avatkozzunk bele dolgokba, csak listásak vagyunk.

Parkoló és focipálya


Négy évvel ezelőtt legfontosabb választási programja a szennyvízcsatorna kiépítése volt Varga Árpádnak, aki a 4-es számú körzetben nyerte el az egyéni mandátumot az MSZP képviseletében. Azt mondja, legnagyobb részt le is zárult a program, az utolsó öblözet kiépítése a körzetében lesz.

- Hátra van még a Somogyi Béla utca és környékének a csatornázása - mondja. A földmunkák után az utcák új burkolatot is kaptak, így lesz ez a Mátyás király utca esetében is.

Eredményként említi azt is, hogy nem csak az utcák, hanem a régi téglajárdákat is aszfaltozták.

- A Kossuth utca panelházainak lakói azzal kerestek meg, hogy segítsek, a József Attila és a Bacsó Béla utca között az udvarban szűnjön meg a körbekerített focipálya, és legyen helyette parkoló. Ez létrejött, és ezzel párhuzamosan néhány méterrel a játszóteret áthelyezték, a nagy füves területen focikapukat helyeztek ki.

Aztán sorolja: a Koszta és a Kossuth utca között, a régi iparosított technológiával épített házakban a gyűjtőkémények kivezetőjének rekonstrukciója történt meg. Itt a Koszta udvarban egy játszótér is helyet kapott. A környező utcákban rendezték a parkolást, kitiltották a Zrínyi, a Koszta és a Vecseri utcából a teherautókat.

- Nem sikerült azonban megvalósítani a Hadzsy János, a Vecseri és a Temető utcák torkolatánál a közlekedési helyzetet. Nem tisztázott ugyanis - véli a képviselő, hogy kinek is van igazából elsőbbsége. Szerettem volna itt egy körforgalmat, és most már a következő ciklusban megvalósítani.

A város fejlődésével kapcsolatban elmondta: úgy érzi egyre szebb lett Szentes, megújult a Megyeháza, új külsőt kapott a Nagy Ferenc utca. Létesültek új munkahelyek, de ezen a területen vannak még kiaknázatlan lehetőségek.

A sportbizottság tagjaként azt tapasztalta, még mindig nincs olyan alapelv, ami alapján igazságosan szét lehetne osztani a sportkeretet. A finanszírozás örök vita marad - véli Varga Árpád, aki egy mérhető, teljesítményalapú finanszírozást tart elképzelhetőnek.

Pártja támogatja őszi indulását mind a városi testületben, mind a megyei közgyűlésben, így újra vállalja az október elsejei megmérettetést.


<<< Vissza