<<< Vissza

Szélessávú internet-hálózat a térségben

2006. augusztus 4.

 
Szentes Kistérség Többcélú Társulása, Csongrád Kistérség Többcélú Társulása és Mindszent Város Önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP 4.4.2.) keretében sikerrel pályázott térségi szélessávú in-ternet-hálózat kiépítésére. Július 27-én a megyeházán ismertették a kivitelezés részleteit, majd aláírták a nyertes Albacomp Zrt.-vel a vállalkozói szerződést.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a szerződés tartalma szerint elkezdődik a Szentes-Csongrád közötti optikai gerinchálózat és az erről leágazó hálózatok kiépítése, melyek a lakosság számára elérhetővé teszik, hogy a 21. század legkorszerűbb technikájához csatlakozzanak. Így a legkisebb falvak házaiban is ugyanolyan sebességgel lesz elérhető a világháló, mint Budapesten. Kitárul a világ a falusi emberek számára, ez megváltoztatja életüket is. A számítástechnika világa azonban egy kis tanulást és rengeteg gyakorlást igényel.

Bedő Tamás, Csongrád és térsége országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a megvalósulás fázisába érkezett a beruházás, amely lehetővé teszi, hogy a csongrádi kistérségben is választék legyen az internet, melyhez mindenki hozzáférhet. Olyan lehetőség, amely versenyt jelent, és amellyel új dimenziók nyílnak meg Csanytelek, Csongrád-Bokros, Felgyő és Tömörkény lakói számára is.

Dr. Zsótér István, Mindszent polgármestere elmondta, hogy az eredményes pályázat komoly magántőkét mozgat, Mindszentre 100 milliós magántőke jön be. A beruházással megteremtődik annak a lehetősége, hogy a közszolgálati televíziónak döntő jelentősége lesz a tájékoztatás szempontjából.

A közbeszerzési pályázat nyertese az Albacomp Zrt. lett. Vezérigazgatója, Pukler Gábor elmondta, hogy ez a második nagy értékű kivitelezői munka, melyet a vállalat pár napon belül aláírt. A kontraktus értelmében az Albacomp a szentesi és csongrádi kistérségben, valamint Mindszenten 115 kilométer hosszú optikai gerinchálózat kialakítását, a szükséges eszközök telepítését, kisebb településrészeken vezetéknélküli last mile kiépítését, a gerinchálózati szolgáltatás biztosítását, az előfizetői hálózat és csatlakozási pontok szolgáltatását, központi vezérlését végzi el. A program célja, hogy a kistelepülések periférikus helyzetét csökkentse, javítsa a lakosság életminőségét. A projekt megvalósításának határideje, a rendszer üzembe helyezése 2006. év vége. A fejlesztés a következő településeket érinti: Szegvár, Mindszent, Derekegyház, Nagy-mágocs, Magyartés, Árpádhalom, Eperjes, Fábián-sebestyén, Nagytőke, Dózsa-telep, Bokros, Felgyő, Tömörkény, Csanytelek.

A program összköltsége bruttó 328 millió forint, ebből GVOP 4.4.2.-támogatás 246 millió forint. Saját forrás 82 millió forint, ebből 50 millió belügyminisztériumi saját forrás kiegészítés, a többi önrész, melyet az üzemeltető partner biztosít haszonbérleti díj formájában. Ősszel megkezdődnek a kábeltelevíziós építések a településeken, a várható befejezés időpontja 2007. február. A közvetlen szolgáltatások közé tartozik a szélessávú internet, a hálózati telefonálás és a kábeltelevízió.

M. A.


<<< Vissza