<<< Vissza

Majd meglátjuk

2006. augusztus 4.

 
Ki hazudik 2006 forró nyarán? Kik szentségtelenítik meg 1956 közeledő jubileumát azzal, hogy tudatos félrevezetéssel, mellébeszéléssel igyekeznek ráhangolni a népet arra, hogy jó kedvvel igya meg a fekete levest?

Válaszom ennyi: e pillanatban nem érdekel, hogy ki hazudik és ki mond igazat. De az nagyon érdekel, hogy a nép tud-e igazság pártjára állni, s ennek megfelelően állást foglalni.

Így is mondhatom: igaza van-e a népnek? Nem csapja-e be saját magát, hogy aztán a politikusok belehajszolhassák egy történelmi méretű tudathasadásba?

Induljunk ki - mondom magamban - egy közismert, s igazában véve elfogadható szlogenből: "Csak Magyarország számít."

Ha ezt a népesség józan gondolkodású többsége komolyan veszi, és nem tágít tőle semmiféle beidegződés hatására, akkor a következő ítélet válik konszenzussá.

A ma kormánypárti oldal ezt fogja mondani: ha az ország bajban van, akkor az én kormányom akár népszerűségének föláldozása által is tegye meg mindazt, amit a legjobbak mérlegelése szerint meg kell tennie. Ha megkapja a néptől a "feszítsd meg!"-et, vállalja jó szívvel! Megtörtént ez már máskor is a történelemben. Még feltámadás is lett belőle.

A ma ellenzéki oldalon lévők így fognak vélekedni: vannak történelmi helyzetek, mikor az ellenzék nem maradhat a kormány ellenzéke csak úgy, ha egyben az ország ellenzékévé is degradálja önmagát. Ennél fogva elvárja vezetőitől, hogy fogják vissza magukat, s Magyarországot ne tévesszék össze saját magukkal.

Ez a jobbról és balról építkező belátás azt mondaná: nem az számít, hogy ki hazudik és ki mond igazat a politikai játszmában, hanem csak az, hogy kilábal-e az ország mostani bajából. A lehető leggyorsabban a gazdaságiból, hogy aztán sorra kerülhessenek az egyéb morális és kulturális nyavalyák is. Van belőlük nem is kevés.

Remélem, az eddigiekből kiolvashatja a kedves olvasó, hogy a pártpolitikusok hazudozásai e pillanatban a nullával lennének egyenlőek, ha az emberek tényleg elfogadnák magukra nézve, hogy a "haza mindenekelőtt!"

Ebben a gyilkos kánikulában az én öreg agyvelőm okosabbat nem tud magából előhozni. De ostobább lehetnék, ha próbálnám kitalálni és megszellőztetni, hogy kik a hazugok és kik az igazmondás szentjei. Mindjárt megkapnám a besorolást jobbra avagy balra.

Tudom, hogy álomszerű annak feltételezése, hogy valódi hazafiságra épülő konszenzus létrejöjjön. De bocsánatot kérek. Én már 1956-ban saját személyemben átéltem néhány napig tartó "csak a haza számít"-ot. Állítólag ezt fogja ünnepelni az ország 2006-ban. Ha tudja. De tudja-e? Megszabadul-e közkeletű hazugságaitól egy-két napra? Majd meglátjuk...

Vági László


<<< Vissza