<<< Vissza

Bekötési díj nélkül
Szentesi kábeltelevíziózás

2006. augusztus 4.

Olvasóink kérésére megkerestük a Szentesi Kábel Kft. ügyvezető igazgatóját, Medvecz Pétert és kereskedelmi igazgatóját, Csibi Ferencet, és a helyi kábeltelevíziózásról kérdeztük őket.

- Több helyen építünk és üzemeltetünk kábeltévét és internetes hálózatot az országban - mondja Medvecz Péter. Jellemzően kis településeken, falvakban szolgáltatunk, Szentes nagynak számít. A budapesti harmadik kerület is kivétel. Tavaly vettük meg a szentesi céget, mert az akkori tulajdonos már nem akarta vagy nem bírta felvenni a ritmust azokkal a változásokkal, ami a digitalizálás, a szélessávú in-ternet-adatátvitel, illetve a telefonszolgáltatás bevezetésével jár. Ez másféle ismeretet és tudáskört kíván, és más jellegű hálózatépítési technológiát jelent, mint a korábbi kábeltévézés. Ez egy vonalas hálózat, vagyis a vonalak fizikai kapcsolata kell ahhoz, hogy jelet tudjunk továbbítani.

Jelenleg a belvárosi részen vagyunk. Ahhoz, hogy a város bármely részén kábeltévét tudjunk építeni, az adott területet le kell fedni, ezt lefedő hálózatnak hívják. Ezt össze kell kapcsolnunk a rendszerrel, és a lefedő hálózatról egyesével be lehet kötni a lakásokat. Most családi házas területekre"terjeszkedünk", ezeket is egyesével kell majd bekötnünk a rendszerbe, a Démász oszlopsoron haladva.

- Melyek a konkurens cégek?

- A kábeltévé számára konkurenciát jelent a UPC Direct és a Digi Tv. Közvetlen konkurenciát nem jelent a MÁV Lakásszövetkezet, mivel nem fedik le egymást a hálózataink. A TvNetWork-kel részben lefedik egymást a hálózataink, és ahol lefedik, ott konkurens verseny várható. Ők vannak a felsőpárti részen, mi vagyunk a belváros egy részén, a belváros többi részén mindketten leszünk. A családi házas övezeteknél megnézzük a hálózatépítés költségeit, és az alapján döntjük el, hogy érdemes-e ott építeni. A jelenlegi szabályozás szerint a meglévő vonalas létesítmény nyomvonalán haladunk, ezért különösebb engedélyeztetési és jóváhagyási eljárás nem társul ehhez. A tömbházas beépítettség teljesen más módszer, ott a társasházak engedélyét kell kérnünk. Amíg a családi házban megépítem a hálózatot, és minden előfizető önállóan dönt, hogy csatlakozik-e vagy sem, addig a társasházak esetén a ház lakói döntik el, hogy egyáltalán akarják-e a kábeltévé bekötését, és ha igen, akkor a lakosok egyesével eldönthetik, hogy csatlakoznak-e.

- Nem kívánunk bekötési díjat szedni a városban - teszi hozzá Csibi Ferenc -, inkább a termékskála szélesítésével próbáljuk az embereket arra ösztönözni, hogy minél több szolgáltatást vegyenek igénybe tőlünk. Az internet-szolgáltatáshoz szükséges modemért sem kérünk díjat. Igyekszünk jó árakat kínálni. Fontos tudnia a lakóknak, hogy a Szentesi Kábel Kft. a helyi szolgáltató, a város központjában lévő ügyfélszolgálati irodával.

- Egy olvasónk levélben panaszkodott, hogy belvárosi lakásában vannak olyan alapadók, amelyek vétele élvezhetetlen.

- Ha műszaki hibát észlel valaki, annak több oka lehet. Amikor a jelet elküldjük a fejállomásról, az egy jó minőségű jel, ami átmegy egy hálózaton, beérkezik egy házhálózatba, ami adott minőségű, majd beérkezik egy lakáshálózatba, ami megint adott minőségű. Ez utóbbira nincs ráhatásunk. Ha nem a lakáson belüli hálózatban van a hiba, akkor jelentkezhet házhálózati eltérésből. Két hét múlva már mindenki a Pollák tetején levő új fejállomásról fogja kapni a jelet.

Majzik Andrea


<<< Vissza