<<< Vissza

Újra a kórházé a vérellátó

2006. augusztus 4.

 
Nehéz napokat élt, él meg a Dr. Bugyi István Kórház, mindamellett kellemesebbek is követik egymást. Augusztus 1-jével visszatért az egészségügyi intézmény kebelébe a vérellátó állomás. Sokak számára igen tanúságos körülmények között történt az egész.

- Hosszú volt a küzdelem, tárgyalások sorozatát követően jutottunk el idáig - jegyezte meg Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. - Köszönöm a sajtónak, hogy a híreket tálalva, úgymond kibillentette a tárgyalófeleket a nehéz pillanatból. És köszönöm a Csongrád Megyei Közgyűlés áldozatvállalását is, hiszen valamivel több, mint egymillió forint költségvetési injekciót kapott a kórház és a vérellátó rendszer. A vérellátó visszatérve a kórházba biztos hátteret ad a műtéti osztályoknak, a szentesi emberek gyógyulásának.

A polgármester azt kérte a véradóktól, hogy forduljanak továbbra is bizalommal az intézményhez, nyújtsák karjukat annak érdekében, hogy az itt élők egészsége, bajban annak helyreállítása minél biztosabb legyen.A polgármester példát is mutatott a kórházban. A karját nyújtotta, hogy vért adjon.

- Nagyszerű, hogy ezt a napot megérhettük. Amiért másfél éven keresztül sokat nyugtalankodtunk, az mégis megoldódott, az állomás ma már a betegek és a véradók javát szolgálja - mondta az ünnepélyes pillanatokban dr. Kispál Mihály főorvos, aki negyven éve szolgálja az állomást, '72 óta pedig vezetője az intézménynek. Emlékeztetett: akkor is 1180-1200 liter vér gyűlt össze egy évben. A most épülő műveseállomás is erre a vérellátó központra épül.

- Miért ragaszkodtunk ehhez az épülethez? - tette fel kicsit önmagának is a kérdést a főorvos. Majd így folytatta: - Itt minden egyes teremnek megvan a maga célja, feladata. A véradók ideszoktak. Évente 5-6 ezer véradóval számolunk. Negyven százalékuk itt, bent ad vért.

- Azt mondták, nem jó helyen van az állomás - folytatta a főorvos. - Megkérdeztem, a véradók azután hova fognak fordulni? Majd lesz valami, volt a válasz. Hál' Istennek a véradók sem így álltak a kijelentéshez. Mindenki azt a célt támogatta, hogy ez megmaradjon. A véradók is kitartóak voltak, többen kérdezték, ne kezdjünk el aláírást gyűjteni? Ez a kórház egymaga nagyobb forgalmat bonyolít le, és több vérkészítményt használ, mint a megye másik két kórháza, a hódmezővásárhelyi és a makói. Egymaga közel annyi vért levesz, mint az említett két kórház. Gyakorlatilag ellátjuk önmagunkat. És ez a biztonság arra nézve, hogy úgynevezett nagy vérigényű osztályokat lehetett létrehozni Szentesen. Ide tartozik például a traumatológiai, az onkológiai osztály, és létre lehetett hozni a sürgősségi osztályt. Közel 130 ezer ember lakókörzetében. Szegeddel jó a szakmai kapcsolatunk. Egyet nem szabad hagyni: hogy a függetlenségünket, irányításunkat a kezünkből kivegyék.

Hallhattuk, a vérellátó központban nem volt munkaerőhiány, a régi dolgozók most is ott maradtak a helyükön. Úgy tervezik, hogy kedden és szerdán 8-tól 12-ig lesz véradás az állomáson. Jövőre szeretnének egy harmadik napot is beiktatni, előreláthatólag a csütörtök délutánt. Természetesen a feltételek megteremtése után.

Fenyves Ernő főigazgató elmondta: mindenki számára megnyugtató az, hogy Kispál főorvos vállalta a munkát a részlegnél. Mint mondta, kiváló szakember, lelkiismeretes orvos, a vérellátásban résztvevők, a dogozók nagy szeretettel fogadták. Így folytatódhat az a munka, ami néhány éve megszakadt.

Lovas József


<<< Vissza