<<< Vissza

Műszaki hiba a strandon
Klórgáz szabadult fel a medencében

2006. augusztus 4.

 
Augusztus elsején, kedden este már rémhírként terjedt az országos médiában is, hogy tömeges klórgáz-mérgezés történt a ligeti strandon. Tomcsányi Ferenc, a Sportközpont igazgatója, hogy megfékezze a rémhírek továbbterjedését sajtótájékoztató keretében informálta a helyi média munkatársait.

Elmondta: problémát a délelőtti áramkimaradás okozta. Valamennyi elektromos gép leállt, majd a rövid szünet után újraindult. Kivéve az 50-es medencébe vizet keringető szivattyú. A gépész észlelte az üzemzavart, s amíg a hiba elhárításán dolgozott, a fertőtlenítőszert adagoló gép (óránként 4 liter 1500 m3 vízbe) a másfél óra alatt felgyülemlett sósav és hypo keverékét a medencébe juttatta. A két anyag egymással reakcióba lépett, és klórgázt termelt. Ez a gáz került a medencébe. Az úszómester azonnal észlelte a bajt, és minden fürdőzőt kiküldött a partra.

A klórgáz irritálja a nyálkahártyát, a torkot, köhögést és fejfájást idéz elő. A vízben lévő gyerekek is ilyen tüneteket soroltak fel. Megfigyelésre 22 fürdőzőt szállítottak kórházba, ahol néhány órás megfigyelés után még aznap este hazaengedték őket. Két kisgyermeket, miután nem tudni pontosan, ittak-e a vízből, másnapig tartottak bent a gyermekosztályon.

A medencéket naponta fertőtlenítik. Minden este leengedik a vizet, és csak másnap a takarítást követően töltik fel újra a medencét. Az előírások szerint naponta kétszer kell vízmintát venni, ezt itt kétóránként teszik meg. Vizsgálják a hőmérsékletet és a víz minőségét is, az eredményeket műszaki naplóban rögzítik.

Az igazgató elmondta, megindult a vizsgálat, a műszaki szakértők mellett az ÁNTSZ és a rendőrség is nyomozásba kezdett. Műszaki hiba és nem közegészségügyi hiányosság történt. A víz minősége szerdán már megfelelt az előírásoknak, így újra használható az 1930-as években épült medence.


<<< Vissza