<<< Vissza

Ütős nyitás

2006. július 21.

 

Mészáros Emese és Fricska Anett

Rendkívül jó eredményekkel nyitották az évet a Szentesi Tenisz Klub játékosai. Hosszú évek óta, talán ez az eddigi legeredményesebb gárda, amely pályára lépett. A hetven fővel működő klub főként utánpótlás-képzéssel foglalkozik, és jelenleg 13-15 rendszeresen versenyző játékos indul színeiben. A működésükről, és az eredményekről Bakos László vezetőedző nyilatkozott.

- Háromszintű képzést valósítunk meg a klubon belül: első lépés a beiskolázás, majd az alapok elsajátítása, és végül a versenyzők emelt edzésszámú képzése. Ekkor már a technikai mellett, az erőnléti edzések is fontos teret kapnak. A versenyzők gyakorlatilag minden nap pályán vannak.

- Hogyan történik a fiatalok beiskolázása?


- Minden évben indítunk tenisztanfolyamokat különböző korosztályoknak, valamint részt veszünk az Országos Minitenisz Programban. A Szent Erzsébet iskolával van szerződésünk, és az ott tanuló gyerekeket Varjú Attila tanár segítségével tudjuk a klubhoz irányítani. Mindenekelőtt az a célunk, hogy a fiataloknak megtanítsuk a játék alapjait, és megszerettessük velük a sportot.

- Az a hír járja, hogy az idei első félév eredményei várakozáson fölüliek. Mik voltak a legjelentősebb sikerek?


- Két nagyon kiemelkedő fiatal versenyzőnk: Ajkay Norbert, aki korosztályának negyedik helyezettje, valamint válogatott játékos, és Virág Máté, aki hetedik a korcsoportja ranglistáján, és már nagyon közel áll a válogatottsághoz. Ők hozták a klubnak az év eddigi legkimagaslóbb eredményeit.

Januárban rendezték meg a Fedett Pályás OB-t Pécsen, ahol Ajkay, Virág, és Fricska Martin képviselte a klubot. Ajkay Norbi F12-ben a nyolc közé jutott, majd az Ajkay-Virág F12-es páros és Kiss Anikó L18-ban a bronzérmet is elhozta. Ezt követően az első nagyobb szabású szabadtéri rendezvény a Zalaegerszegen tartott Országos Tizek Bajnokság volt, amire a korcsoportok tíz legjobb versenyzője kap meghívást. Ajkay Norbi második, Virág Máté pedig harmadik lett.

Máté és Norbi emellett az országot is sikerrel képviselték: Virág Máté Szlovéniában nyert korosztályos ETA-versenyt párosban, Ajkay Norbi Csehországban jutott be a nyolc közé, korosztályos kiemelt európai versenyen.

Júniusban kilenc fős csapattal utaztunk Nyíregyházára, ahol az Országos Korosztályos Vidékbajnokságot rendezték, és a Tenisz Klub nagyon jól szerepelt. A több mint negyven csapatból az összesített pontversenyben az 5. helyen végeztünk. Ez köszönhető a gyerekek által elért 3 arany, 1 ezüst, és 4 bronzéremnek.

Országos vidékbajnok: fiú 12-es csapatunk (Ajkay, Virág, Fricska Martin, Kurucsai Ronaldó); lány 18-as csapatunk (Kiss Anikó, Fricska Fanni, Mészáros Emese); valamint a F12-es Ajkay-Virág párosunk.

Ezüstérmet nyert a Kiss Anikó-Fricska Fanni L18-as párosítás, valamint bronzérmet hozott Kiss Anikó, Ajkay Norbi és Virág Máté egyéniben, és Mészáros Emese - Fricska Anett L16-os párosban.

Az eredmények szép reményekkel töltenek el bennünket az augusztusban rendezendő budapesti OB-vel kapcsolatban, ahonnan ugyancsak érmekkel akarunk visszatérni.

- A teniszklubnak van egy másodosztályú, de rendszerint nagyon jól szereplő, erős női csapata. Hogyan zárták a tavaszi szezont, van-e esély az OB I-be kerülésre?


- A tavalyi bajnokságban egy mérkőzésen múlt, hogy csak a 2. helyen végeztünk, ennek ellenére a szövetség felkért bennünket, hogy az első osztályban folytassuk a versenyzést, de ezt még nem vállaltuk. Ugyanis még nem bővítettük a keretet, és a felnőtt csapat felét utánpótláskorú játékosok alkotják, és szeretnénk, ha ők még a másodosztályban edződnének, hogy később biztosabban helyt álljanak a magasabb osztályban. Jelenleg a 3. helyen állunk a versenyben, ami köszönhető egy soha nem látott sérüléshullámnak is a versenyzők körében. A tavaszi forduló első meccsein négy fontos emberünket is hiányolnunk kellett, ez pedig meglehetősen zavarta teljesítményünket. De bízunk abban, hogy az őszi fordulóra mindenki fölépül, és még eredményesebbek leszünk.

- Lesznek itt helyben versenyek?

- Igen, minden évben sikeresen pályázunk. Így négy szabadtéri és két fedett pályás megmérettetésnek adhatunk otthont. Ebből két verseny kiemelt. A fiú 12-es számokra pályáztunk, mert itt a legerősebb az utánpótlása a klubnak, és szerettük volna helybe hozni nekik az erősebb mezőnyt, korcsoportjuk legjobbjait. Szerencsére adottak a pályák, és a felszerelés, hogy zavartalanul edzhessenek és versenyezzenek játékosaink.

Mészáros Mariann


<<< Vissza