<<< Vissza |
Tóni bácsi konyhája |
2006. július 21. |
Pisztráng firenzei módra Hozzávalók: 4 pisztráng megtisztítva (vagy más tetszőleges hal darabonként kb. 20 dkg-os), szemes bors, só, kakukkfű, babérlevél, fél fej hagyma, 10 dkg gomba, vaj, 2,5 dl fehérbor. A mártáshoz: 2,5 dkg vaj, liszt, kevés tej, 2 tojássárgája, reszelt parmezán sajt, 1 gerezd fokhagyma, só, bors. Előkészítés: A megtisztított hal mindkét oldalát bevagdossuk, ezután kívül-belül enyhén besózzuk. A megtisztított hagymát csíkokra, a gombát vékony szeletekre vágjuk. Egy tepsi alját vajjal vékonyan kikenjük, hagymával, gombával, néhány szemes borssal kibéleljük. Ráfektetjük a halakat, hozzáadjuk a kakukkfüvet, babérlevelet és az egészet leöntjük a fehérborral. Előmelegített sütőben, fóliával letakarva kb. fél órán át pároljuk. Elkészítjük a mártást: A lisztet vajon megfuttatjuk, kevés tejjel felöntjük és simára keverjük. Beletesszük a tojássárgákat és a reszelt parmezán sajtot, a szétnyomkodott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. A mártást ráöntjük a halakra és fólia nélkül addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul. Vegyes saláta Hozzávalók: 30 dkg paradicsom, egy kígyóuborka, 1 fej hagyma, 2 zöldpaprika, 15 dkg ementáli sajt, 2 gerezd fokhagyma, 5 ek. olívaolaj, 5 ek. borecet, só, bors, tetszés szerinti fűszerek, kapor, petrezselyem, tárkony, bazsalikom, snidling. Elkészítés: A fokhagymagerezdeket vágott felével jó erősen bedörzsöljük a salátástál alját és oldalát. Ezután az olajat az ecettel, sóval és borssal a tálban simára keverjük. Belekeverjük a vékonyra szelt hagymát és a paprikát, valamint az egyforma darabokra vágott paradicsomot, uborkát és a sajtot. Hűvös helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól öszszeérjenek. Tálalás előtt tetszés szerinti friss, vágott zöldfűszerrel szórjuk meg. Jó étvágyat! |
![]() |