<<< Vissza

Foglalkozása: a Sziget

2006. július 21.

 
Az idén tizennegyedik alkalommal kerül sor az immár Európa-hírű kulturális fesztivál, a Sziget megrendezésére, mégpedig augusztus 9-től 16-ig. A fesztiválnak Szentesről elszármazott munkatársa is van: Marinka Csaba (képünkön), aki 2000-ben mint sajtófőnök kezdett a Sziget Irodánál. Jelenleg ő az iroda összes rendezvényének pr kommunikációjáért felelős vezetője. Most pedig készségesen vállalkozott egy kis internetes beszélgetésre.

- Miben állt a Szenteshez való kötődésed régebben, és miben áll most?


- Kilenc éves koromban kerültem Szentesre és egy főiskolai kilengést, valamint a katonai szolgálat röpke másfél évét kivéve 28 éves koromig éltem ott. A legszebb időket a gimnáziumi évek jelentették, az amatőr színpadi fellépések, az akkori zenekarunk koncertjei. Ma már ritkán járok Szentesre, viszont Pesten van egy, általunk klubnak titulált csapat, tagjai egykori horváthmihályosok, akikkel hébe-hóba tartunk "klubdélutánokat". Ilyenkor sorjáznak a régi történetek.

- Tudsz-e segíteni valamiben a Szigeten fellépni szándékozó szentesi zenekaroknak?


- Miután nem a programokkal, hanem a kommunikációval foglalkozom, inkább azoknak a volt szentesieknek tudok segíteni, akik a sajtó munkatársai lettek.

- Lesz-e az idén szentesi fellépője a Sziget Fesztiválnak?

- Szentesi zenekarról nincs tudomásom, de fellép például a 30Y nevű tehetséges banda, akinek a frontembere szintén szentesi gimis volt. És ha nem csak a zenét nézzük, a Hócipő sátorban ott lesz Szőke Bandi és Badár Sanyi, akik sokszor emlegetik műsorukban a régi szentesi időket.

- A fesztivál helyszíne, az Óbudai sziget a jellegénél fogva nem bővíthető. Próbáljátok-e jobban kihasználni a helyet további programok létrehozása érdekében? Hány helyszín (színpad) lesz a mostani fesztiválon?


- A Sziget már elérte végső formátumát, kínálatában változatos programokkal. Nagyobb változtatásokra nincs is hely, azonban idén lesznek apróbb változások. Elsőként talán említeném, hogy a Jazz Színpad egy nagyobb sátorba költözik és több nemzetközi produkciót fogunk itt idén hallani. A Blues helyszín már két színpaddal, 24 órás "bluesland" lesz és lesz egy Zúzda Színpad is, ahol nagyobb teret kapnak a kisebb hazai metal, nu-metal, hard core, metal core és punk zenekarok. Számos programhelyszín, a hely jobb kihasználása érdekében átköltözik. Amúgy a Szigeten több mint 60 programhelyszín, naponta 150-200 programmal várja a közönségét.

- A fellépők közül kiket emelnél ki? Milyen érdekességeket ajánlasz a leendő szentesi szigetlakók figyelmébe?


- Kit mondjak, lesz kb. 200 külföldi fellépő és 500 hazai zenekar, előadó. Talán a Nagyszínpaddal kezdve itt lesz a Radiohead, a Scissor Sisters, a Placebo és persze sokan mások. A Világzenei helyszínen - a rendkívül erős programból - én Robert Plantet, a Led Zeppelin énekesét emelném ki, aki vadonatúj zenekarával, a Strange Sensationnel mutatkozik be a Szigeten. A keményebb zenét szerető szentesieknek ajánlom a Sick Of It All koncertjét. A zenekar a New York-i hardcore-színtér egyik fő létrehozója. A drámais gimiseknek pedig kötelezővé tenném a színházi programjaink megtekintését.

- Véleményed szerint kiknek, milyen korosztálynak szól a Sziget Fesztivál program-kínálata?

- Nyilván elsősorban a fiataloknak, a 16-28 éveseknek, de a programjainkat úgy alakítottuk ki, hogy az ennél fiatalabbak és idősebbek is megtalálják a nekik megfelelő programokat. A lányom például már a gyermekprogramok aktív résztvevője, anyám pedig két éve Korda koncertre jött ki a Szigetre.

- Lehet-e veled személyesen találkozni a fesztivál ideje alatt?


- A Sziget ideje alatt elég sűrű a hetem, de azért egy sörre talán össze tudunk futni a sajtóközpontban.

Olasz Sándor


<<< Vissza