<<< Vissza

Ezermesterek

2006. július 21.

 
A Szivárvány Művészeti Iskola nyári táborának minden napján rajzoltak, festettek a gyerekek. Hétfőtől péntekig mind e mellett nemezeltek, sámánfontak, batikoltak, agyagoztak, csuhédíszeket készítettek. Festettek selyemre, szőttek, gyertyát mártottak, egyszóval ezer mesterség rejtelmei között barangoltak a Kurca partján július első hetében.

Az "Ezermester" elnevezésű tábor vezetője Palásti Ágnes tanárnő hétfőn gyapjút tömörített a gyerekekkel, és születtek a hatalmas asztal körül szebbnél-szebb nemeztarsolyok. Varázslatos időutazást engedett a foglalkozás, miként megjelentek eleink díszítő motívumai a tarsolyok elülső oldalán. A keddi sámánfonás alkalmával kilenclyukú kártyával tanultak fonni a kis táborlakók. Kádár Virág tanárnő huncutul súgta meg, hogy ördögien bonyolultnak látszik, de ördögien egyszerű és gyorsan halad a színes fonalakkal való sámánfonás. Szerdán már csuhédíszeket készítettek Virággal a kicsik. Természetesen a Dózsa-házban ezermesterkedő táborlakók nem hagyták ki ebéd után a strandolást sem, ekképp csütörtökön már a közös úszás, napozás, lángosozás élményével látogatták meg a Városi Könyvtár hűvösében a "nagy" kismestereket, azoknak újabb alkotásaiból rendezett kiállítást.

Kolláth Edit tanárnő irányításával rámára felfeszített, benedvesített selyemszövetre gótikus stílusban rajzolták nevük kezdőbetűit. A hártyavékony alapra a háttér színét sószórással maratták a szentesi kismesterek utódai.

A legfiatalabb alkotó a tündér-aranyszőke Sprok Lilla öt és fél éves - ezt bájos öntudatossággal mutatja ujjacskáin is - a csuhéból készített szitakötővel és a család minden tagjának készített gyertyával emlékszik majd erre a hétre. Besenyei Dorottya (10) elárulta, hogy a karkötőjére a legbüszkébb, Berczeli Alex (12) a selyemfestésére, agyagozására, Sinka Bernadett(13) a nemezelésére, Vígh Erika (7 és fél) a gyöngyszövésére.

Péntek a vendégek napja volt. A Kátai Díszgyertya segítségével gyertyát mártottak a gyerekek, kora délután pedig dr. Szin Imre kiváló grafológus a jelek, piktogramok történetéről és betűvé alakulásukról mesélt. A fák árnyékában pedig Bíró Jenő ízletes füstölt szalonnával és kolbásszal főzte saját recept alapján pásztortarhonyáját a hatalmas bográcsban. Estére a szülőket is várta az igazgatónő Kálmánné Szabó Erzsébet a táborzáró vacsorára.

N. A.


<<< Vissza