<<< Vissza

A Kontaset három évtizede
Egyedi és speciális termékeket gyártanak

2006. július 21.

 
Mácsai László tíz éve a Kontaset Kft. ügyvezető igazgatója. Programozóból lett műszaki vezető, igazgató, majd ügyvezető igazgató. A cég jelenéről és várható jövőjéről mesélt.

- A Kontaset a Kontakta részeként alakult ki 1973-74 környékén. A kezdetek Budapestre vezethetők vissza, az akkor még hiányzó műszerszekrényeket szerettük volna Magyarországon gyártani, svájci licence alapján. Legnagyobb vevőnk természetesen az orosz piac volt, kőolajvezetékhez állítottunk elő alumínium szekrényeket. A gyártás a kettes telepen kezdődött, melynek az egyik alapító tagja voltam. Abban az időben a megrendelésekkel nem volt probléma, és jól menő, sikeres üzletága volt a Kontaktának a Kontaset. Jelentős változást hozott a rendszerváltozás, és a Kontaset elsőként vált ki a Kontaktából. 1990-ben alapítottuk a kft.-t húszmillió forintos törzstőkével és száz százalékban magyar tulajdonosokkal. Meghatározó vevőnk egy Knürr nevű német cég, velük már 25 éve tartjuk a kapcsolatot. Mi vagyunk az egyik kiemelt beszállítói, komplett csatlakozó sorrendszert szállítunk nekik. A cég részesedése jelenleg 45-50%, a többi része a német cégé, tehát rendkívül ki vagyunk téve a külföldi kapcsolatainknak. Veszélyes lehet, hogy egy megrendelő 50 százalékos részesedéssel bír, ezért próbálkozunk újabb piacokat keresni.

A kft.-nél a jelenlegi létszám 130-135 fő. A cégnek két része van: egy budapesti, ahol 23 fő dolgozik, és a szentesi. Budapesten van a fejlesztés, a pénzügyi rész és a kereskedelem. A megosztottság előnye, hogy az üzleti élet inkább Pesten folyik. Az elmúlt évben fejlesztéseket hajtottunk végre, lemezmegmunkáló gépeket vettünk, részben saját erőből, részben pályázati pénzből. Az utóbbi három évben 250 millió forintot költöttünk. Az ezévi terv pedig az, hogy egy lézermegmunkáló gépet veszünk, melynek értéke 110 millió forint. Ettől újabb piaci lehetőségeket remélünk. Külföldi megrendelőktől várunk munkát, mert Magyarországon nagyon nehéz olyan megrendelőt találni, aki a költségeinket meg tudja fizetni.

A gyárban hálózati csatlakozósorokat német megrendelőnknek, évente 120 ezer darabot, és hazai piacra saját fejlesztésű csatlakozókat készítünk. Gyártunk speciális szekrényeket is, ez nagyon sikeres termék, valamint 19 colos szekrényeket állítunk elő az elektronikai iparnak. A csatlakozó soron kívül mind egyedi és speciális termék, melyeket mindig megrendelésre készítünk. A cégnek az is előnye, hogy az egyedi termékeket magas színvonalon és rövid határidővel meg tudjuk csinálni. A nagy multi cégek nem képesek erre, csak katalógustermékeket kínálnak. Például a ferihegyi repülőtér irányítópultjait is mi gyártjuk, és a Pannon GSM-nek szállítottunk nemrég 600 darab kültéri szekrényt. A cég fő jellemzője, hogy nagyon sokféle dolgot készít. Igazodnunk kell az élethez, a megrendelésekhez, a piaci lehetőségekhez. A magyar piac védelme nem működik, a hazai cégek külföldi cégeknek adnak megrendeléseket. Óriási a kínálat, nagyon nehéz piacokat szerezni. 2000-ben a forgalmunk 30-40 százalékkal csökkent, mert a megrendelések is csökkentek. El kellett bocsátanunk dolgozókat, 150 főből 100-ra csökkent a létszám. Az utóbbi 3-4 évben 10-15%-os növekedést értünk el, a tavalyi árbevételünk 1,5 milliárd forint volt. Célom, hogy az itt dolgozóknak munkát és megélhetést tudjunk biztosítani, és a vevőink megelégedését is szeretném megszerezni. A német Knürr cég értékelési listáján a beszállítók közül a 3. helyen vagyunk. Úgy érzem, a cég normál működési és növekedési pályán fut. Hosszú távra és tisztességes munkára rendezkedtünk be, ezt szeretnénk folytatni.

Majzik Andrea


<<< Vissza