<<< Vissza

Nyit a tiszai strand

2006. július 21.

Ha nyár, akkor tiszai strand! Nagyon sok szentesi embernek így kapcsolódik össze a hűsölés a tűző napfényben. A helyszínen még föllelhető kevés vadromantika a gyerekeknek is élmény a családban. Persze legyenek azért bejárható utak, tusolók, és ne hiányozzon az ivóvíz, a világítás, esetenként a szúnyogirtás, a tengó-pálya és a többi komfortos kellék, mert a szabad strand területén egymást érik a vikendházak és benne a tulajdonosok, a lakók sok időt töltenek itt pihenéssel, a környezet szépítésével.

Sajnos az idei árvizek miatt a nyárból több hét jócskán kimarad, a víz "átrendezte" a partszakaszt, megrongálta a létesítményeket, telerakta iszappal a belső utakat, és még lehetne sorolni, hogy sok mindent miért kell szinte elölről kezdeni a Tisza közkedvelt részén. Erről beszélgettünk a strandot működtető szervezet, vagyis az önkormányzat városellátó intézményének vezetőjével, Varga Sándorral. Többek között elmondta, hogy a partszakasz tisztítása érdekében a jelenlegi körülmények folytán gépi erővel még nem is lehet nagyon dolgozni. Ettől függetlenül a bevezető utat már járhatóvá tették, és időben sor kerül mindenre, bár természetszerűleg sok a tennivaló.

Hátráltatja a munkát, hogy a Tisza vize megemelte, megfordította a hidrofor-tartályt és ezt csak a helyszínre vezényelt daruval lehet majd a helyére tenni. Gondolkodni kell arról, hogy a strand valamennyi szolgáltató egysége - az öltözőktől kezdve a hulladékszállításon át a vízi mentőkig - használható és működőképes legyen. A Tiszából és az ivóvízből vett vízmintákat egészségügyi, fürdőzési szempontból jóvá kell hagyatni az illetékes hatóságokkal, hogy a tiszai strand fogadni tudja a szerelmeseit.

Akiket érdekel, nem árt, ha tudják: jelenleg építési tilalom van a fürdő területén és ha ez a helyzet megváltozik, akkor be kell majd tartani a Vízügyi Hatóság építési előírásait, hogy a vikendházak padlószintje 10 centiméterrel haladja meg a Tiszagát magasságát. Ez nemcsak biztonsági célt szolgál, hanem azt is, hogy elkerülhetők legyenek a vízi kártételek a víkendházaknál, amelyeknek hosszabb lábazaton kell majd állni, összehasonlítva a mostaniakkal. Az önkormányzat - egyfajta gesztusként és enyhítve valamicskét a vikendházak tulajdonosainak gondjait - elengedte az idei évre szóló kommunális adó befizetését.

- Mindent egybevetve készülünk a hátralévő szezonra és hamarosan meg tudjuk nyitni a tiszai strandot a közönség előtt. Augusztusban nagy valószínűséggel még lesznek kellemes, szép hetek és így a nyárból sokat bepótolhatnak azok a strandolók, természetbarátok, akik korábban, az előző esztendőkben is szorgalmasan kijártak a Tiszára - zárta szavait Varga Sándor.


<<< Vissza