<<< Vissza

Szentesiek az óceán partján

2006. július 7.

A NATO Stadfast Jaguar 2006 gyakorlatán a Zöldfoki-szigeteken a NATO Reagáló Erők (NRF) június 15-28. között hajtottak végre manővereket a szigetországot körülvevő Atlanti-óceánon, az ország légterében és annak három szigetén.

A katonák elsősorban békefenntartói, válságkezelési feladatokat végeztek, éleslövészetet hajtottak végre, többnemzetiségű, összhaderőnemi kötelékben gyakorolták a partraszállást és a természeti katasztrófák kezelését. A résztvevők joggal lehetnek büszkék arra, hogy sem a kitelepülés, sem a gyakorlások során nem történt kiképzési, vagy egyéb baleset.

Magyarországot az NRF 7. váltásába felajánlott, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár állományához tartozó víztisztító szakasz és négy törzstiszt képviselte a gyakorlaton. A Sao Vicente szigetén, Baia Dos Gatas település mellett dolgozó magyar katonák tevékenységét az elöljárók elismerték és dicsérték. A valós biztosítás keretében a szakasz napi 100 köbméter ipari édesvizet állított elő a tengerből, ami kétezer katona szükségletét fedezte. Az édesvíz szűkében lévő szigetországban a szakasz tevékenységének fontosságát jelzi, hogy szinte minden politikai és katonai vezető meglátogatta a táborukat.

A gyakorlat elsődleges célja az NRF koncepció próbája volt. A bemutatónapon részt vett magas szintű NATO-vezetők egyértelműen sikeresnek ítélték a mintegy 7000 katona tevékenységét. A stratégiai távolságba történő települést, a kiképzési élet- és munkakörülmények megteremtését, a harckészültségi szint elérését sikeresen teljesítették az NRF szárazföldi-, légi,- logisztikai és haditengerészeti komponensei.

(Vidovics)


<<< Vissza