<<< Vissza

Koncz mellett Némethy a kispadon

2006. július 7.

Némethy László

A futsal idei szezonjának a meglepetéscsapata minden kétséget kizáróan a Legrand-Szentes gárdája volt. A Koncz Zsolt játékos-edző irányította együttes sokáig harcban állt a dobogó valamely fokának megszerzéséért, végül azonban be kellett érniük az így is bravúrosnak mondható negyedik hellyel. Az év edzőjének választott Koncz szerint a mezőny jövőre erősödni fog, így a Szentesnek még több munkára lesz szüksége ahhoz, ha újra az első négybe szeretne kerülni.

- A 6-8. hely valamelyikét tűzték ki célul a bajnokság kezdete előtt, aztán csaknem dobogó lett a vége. Mitől voltak ilyen jók?

- Kezdetben nem igazán tudtuk, hogy a nagypályás bajnokságokban is érdekelt labdarúgóink mire lesznek majd képesek a futsal mezőnyében. Három győzelemmel rajtoltunk, ami megadta az egész őszi szezon alaphangját, kellő lendületet vettünk. A pesti csapatok elleni hazai rangadóinkon egy döntetlent és két győzelmet értünk el, és bár idegenben becsúsztak vereségek, a Szeged elleni siker után már érezni lehetett, hogy félidőben ott tudunk lenni a tabella elején. Tavasszal szerettünk volna itt megragadni, ami végül sikerült is. Sajnos az alapszakasz végére kiütköztek hiányosságaink, gödörbe kerültünk, amiből a rájátszás folyamán sem tudtunk kilábalni. Olyan baráti társaságot alkot a csapatunk pályán kívül is, ami a mérkőzéseken is összekovácsolt bennünket. Nem számított ki honnan jött, közösen küzd-tünk a Szentes sikeréért. Ha sikerült volna még többet együtt edzenünk, több taktikai variációnk lett volna az egyes játékszituációkra, akár előrébb is végezhettünk volna.

- Erre lehetőségük lesz akár a következő szezonban is...

- Mindenképpen több, közös edzésre lesz szükség, hiszen a futsal az MLSZ hatáskörébe került, egyre népszerűbb lesz, egyre többen játszszák majd, jönnek az erősebb csapatok, így nekünk is tartani kell a lépést velük. Fiatalokat is igyekszünk majd beépíteni a gárdába, hosszú távon ugyanis szükség lesz majd rájuk, övék a jövő.

- Kik voltak a gárda húzóemberei idén?

- A két kapust Kovács Krisztiánt és Bíró Mihályt mindenképpen szeretném kiemelni, egymást segítve dolgoztak egész szezonban. Kiss Krisztián hozzáállása, játéka példaértékű volt. A jók közé sorolnám Kerepeczki Csaba, Tóth Csaba, Varga Róbert teljesítményét is. Közéjük tartozik Szarvas Zsolt is, sajnos néha kissé figyelmetlenül játszott, ez rontott az összteljesítményén. Ábel Péter adottsága, tehetsége révén jóval előbbre tarthatna, hiszen cselezőkészsége, gyorsasága komoly hasznára lenne a csapatnak. Péternek a hozzáállásán kellene javítani, és akkor sokkal előrébb tarthatna a futsalban.

Koncz Zsolt lett az év futsal edzője (jobbról)


- Játékos-edzőként komoly díjat zsebelhetett be kollégáitól az évad végén. Mi volt az?

- Minden szezon végén a csapatok edzői megválasztják az idény legjobbjait. Óriási megtiszteltetés és elismerés volt számomra, hogy idén engem választottak az év futsalos edzőjének. Megerősített ez a díj abban, hogy van értelme ennek a fajta munkának, amiből természetesen rengeteget kell még tanulnom. A későbbiek folyamán ezt a tudást igyekszem minél jobban felhasználni akkor is, miután befejezem aktív játékos pályafutásomat.

- Nem könnyű edzőként és játékosként is helyt állnia.

- Szerencsére csapattársaim elfogadták ezt a helyzetet. Számomra az okozott nehézséget, hogy a pályán belülről és kívülről játékosként és edzőként lássam át ennek a roppant pörgős játéknak a történéseit, és azokra azonnal reagáljak. Így a játékom is átértékelődött kissé, nem mindig tudtam kizárólag erre koncentrálni, ez is szerepet játszhatott abban, hogy rengeteg hibával játszottam a bajnokság során. Jövőre nagy segítség lesz, hogy Némethy Lászlóval közösen irányítjuk majd a szakmai munkát, így talán nekem is könnyebb lesz csak a futballra összpontosítanom.

H. V.


<<< Vissza