<<< Vissza

Civilek útkeresése

2006. július 7.

Kálmánné Szabó Erzsébet

Alábbi témánkban a rendszerváltást követő időkig kell visszanyúlnunk. Amikor is nyilvánvalóvá vált, hogy a demokratikus társadalomban a gazdasági és az állami szektor mellett a civil szektor is megerősödik. Ezt elsősorban alulról jövő kezdeményezésként értékelték az elmúlt időben. Az állami szféra is nagyon jól látta, hogy a civil szektor segítése, megerősítése, működésük támogatása úgy állami, mint önkormányzati szinten mára létérdekké vált.

- Helyi szinten is jól érzékelhető, mi magunk is, mint alapítvány fenntartású oktatási intézmény, éreztük azt, hogy a civil összefogásra nagy szükség lenne - mondja Kálmánné Szabó Erzsébet, a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, a megalakult Civil Pont vezetője. - Segítséget jelenthet számunkra is. Viszont valakinek, valakiknek vállalkozni kéne arra, hogy szervezze, gondozza ezt az összefogást a civil szervezetek között. Mi ezért próbáltunk lépni, és ebben találkozott az elképzelésünk a helyi civilbarát önkormányzattal. Az Ifjúsági és Családügyi Minisztérium által létrehozott regionális civil szolgáltató központ szintén partnernek mutatkozott ebben. Azt mondtuk: fogjunk össze, próbáljuk segíteni a kistérségi civilszervezeteket.

A Szivárvány Alapítvány munkaprogramot dolgozott ki erre. Együttműködési megállapodást kötöttek az önkormányzattal, s az időközben megalakult Városi Civil Tanáccsal. A civil társadalom eredményesebb működtetése érdekében kölcsönös információ áramoltatásban egyeztek meg az önkormányzati, a civil és a gazdasági szféra között. Céljuk olyan tanácsadó-szolgáltató működtetése, amelyek különösen a kicsi civilszervezetek háttérműködését segítenék.

Lényegében ezt szolgálta a minapi szakmai fórum is. Mint ismeretes, 2007 januárjától minden adófizetésre kötelezett szervezet elektronikus úton szolgáltathat adatokat. Ez a döntés a kicsi civilszervezetek működését tönkreteheti. Hogy fenn tudjanak maradni, csoportos tanácsadónapokkal segítik őket. A speciális szolgáltatásként legalább havonta egy alkalommal szakemberekhez tudjanak fordulni.

A Civil Pont szolgáltató iroda a Dózsa házban található, a Szivárvány Alapítvány működteti. Egyénekkel és szervezetekkel foglalkozik. Fontosnak tartják a civil, az önkormányzati és a gazdasági szféra erősítését, a köztük való kapcsolattartást.

- A közös érdek összehoz bennünket - mondja az igazgatónő. - Oktatással, kultúrával foglalkozunk, de a civil élet nemcsak erről szól. A környezetvédelemről, a pályakezdő fiatalok segítéséről például. Összetett, hosszú távú feladat, elvégezni civil összefogás nélkül nagyon nehéz. Speciális projekteket szeretnénk kidolgozni a hátrányos helyzetűek megsegítésére. A munkát szinte társadalmi munkában végezzük, az anyagi alapok megteremtése a közeljövő feladata lesz. Nyitottak vagyunk, az említett szférák közötti kommunikációt, információáramlást, tanácsadást vállaljuk fel.

Szerdán, csütörtökön 14-16 óra között találhatóak a Dózsa-házban. Havonta egyszer speciális szakmai tanácsadó napot tartanak jogász, könyvelő, pénzügyi szakember bevonásával. A www. civilpont@szentes.hu elérhetőségen online tanácsadással is foglalkoznak.

(lovas)


<<< Vissza