<<< Vissza

Több munkahely, mint jelentkező

2006. július 7.

Hivatalosan munkakínálati börzének nevezik és ebből a fajtából nem az elsőt tartották meg néhány nappal ezelőtt Szentesen, mégpedig a városháza dísztermében. Azért itt, hogy legyen férőhelye az érdeklődőknek és a filmvetítéssel egybekötött bemutatóknak, ismertetőknek, amelyek az úgynevezett ipari kerámiák gyártásához, valamint a távközlési eszközök előállításához kapcsolódtak. Mind a két ágazatnak üzeme, illetve telephelye van Szentesen és az egyik cég helyi munkát ajánlott, a másik csak részben és többségében vidékit, "kiszállásos" alapon.

A börzét létrehozó szervezetek egyik képviselője a polgármesteri hivatal ipari park referense, Bocskay István többek között elmondta, hogy a meghívott és személyesen érdekelt, potenciális munkavállalók száma megközelítette a 120 főt. Minden jelenlévő körültekintő tájékoztatáshoz jutott, az elvégzendő konkrét munkát, a műszakot, a körülményeket, a kereseti lehetőségeket és egyéb tudnivalókat érintve. Különleges szakképesítést nem követelnek meg a munkaadók, de szükség szerint - a munkavállalókkal egyetértve - gondoskodnak a betanítási próbaidőről, vagy a szaktudás megszerzéséről.

A munkakínálati börze befejező részében a szervezők azt várták, hogy a jelenlévők közül számosan regisztráltatják magukat és személyesen többet akarnak megtudni a fennálló munkalehetőségekről. Sajnos ez a várható legkisebb mértékben sem történt meg és előállt az egyébként nem ismeretlen képlet: munka van, de nincs rá jelentkező. A börze színhelyén körülbelül 40 fő kaphatott volna azonnali konkrét ajánlatot. Az persze lehet, hogy a börze hallgatósága az ott kapott információk birtokában egyénileg felkeresi majd a munkát ajánló üzemeket, de ez egyelőre csak remény és nem valóság.

Természetesen mindenkinek vannak és lehetnek elképzelései, szakirányultsági, elhelyezkedési tervei, de a mai világban talán jobban meg kellene becsülni - már a családi megélhetés szempontjából is - a felkínált munkahelyeket. Ezt nem a csalódottság mondatja a szervezőkkel, hanem a realitásokra és a foglalkoztatottsági eredményekre és fejleményekre szeretnék felhívni a figyelmet. A börze viszonylagos sikertelensége nem vette el a kedvüket és tovább folytatják szervező tevékenységüket, másféle munkakínálathoz is kapcsolódva. Hiszen munkanélküliek még jócskán vannak Szentesen és a helyzetük megoldása továbbra is feladat, ideszámítva persze az ő hozzáállásukat is.


<<< Vissza