<<< Vissza

A Classic búcsúja

2006. június 23.

Kedves Szülők, Gyerekek!

Búcsúznunk kell tőletek, a Classic Művészeti Iskola tanulóitól és szüleiktől. Amitől féltem, bekövetkezett: mennünk kell, kiutasítottak bennünket a Szent Erzsébet iskolából. Egy ideje már sejtettem, de azért reménykedtem, hátha nem így lesz, s mégis... Van, akinek más fontos, mint nekünk.

Pedig milyen nagy kedvvel kezdtünk hat évvel ezelőtt közös munkába, s milyen nagy örömmel vettetek részt a társastánc oktatásban. Ragaszkodtatok hozzánk. Köszönöm a szülőknek és az iskola pedagógusainak is, hogy meglátták, milyen jó lehetőség rejlik abban, ha a csemetéjük, vagy tanítványuk társastánc tanfolyamra jár. Egyetértettek velem abban, hogy ezt a mozgásformát ilyen fiatalkorban érdemes elkezdeni, a mozdulatokat ilyen korban lehet legjobb hatásfokkal elsajátítani. A társastánc gyakorlása előnyös a gyerekek mozgáskoordinációjának kialakításában, jó terápia diszlexiásoknak, hiszen ritmusérzéket fejleszt, s illemoktatásnak sem utolsó. Tehermentesítve voltak a szülők is, hiszen délután 4 óra előtt, kapcsolódó órák keretében tartottuk foglalkozásainkat, így nem kellett külön a Dózsa-házba, az edzőtermünkbe lehozni gyermekeiket. Legalábbis eddig... Bizakodtam, hogy ennek ellenére lesznek, akik átjárnak az iskolához közeli termünkbe, hogy ott folytassák a megkezdett munkát. Azonban a létszámnak csak egy töredéke jelentkezett. Annál is inkább fájó ez, mert a Szilver TSE utánpótlását a szentesi iskolák adták.

Kívánatos lenne, ha innen kerülnének ki azok a leendő nagy versenytáncosok, akik például a Városért-emlékérmes László Csaba 18-szoros magyar bajnok nyomdokaiba léphetnek. Ő éppúgy az iskola tanulója volt, mint a Szilver TSE későbbi ötszörös bajnok testvérpárosa, Páli Erik és Viktória, az ifjúsági magyar bajnok László Szilvia, a junior magyar bajnok Barna Lilla, valamint a tavaly művészeti táncversenyen kitüntetett Papp Balázs táncpedagógus. A vásárhelyi Corvin szakközépiskolában tabló is bizonyítja: az iskola büszke egykori tanulójára, László Csabára. Jellemző, hogy a Szent Erzsébetben ilyenre nem is gondolt az igazgatónő. Helybeli utánpótlás híján mi lesz a város hírét messze vivő egyesülettel? A legjobb utánpótlás korú versenyzőim pillanatnyilag Csongrádról, Szegvárról járnak át hozzánk edzésre.

Itt születtem, s a városnak szeretnék büszkeséget hozni. Van, aki hasonlóan gondolkodik, ebben az egyesületben szeretne elérni valamit, vannak, akik az iskolában szerettek volna tovább táncolni, s úgy látszik, van olyan is, akinek ez egyáltalán nem fontos. Sorolhatnám, hogy ingyen oktattunk kiváló tanártársaimmal László Csabával és Páli Erikkel. A fellépő ruhákat az utazásokat is mi finanszíroztuk, s rengeteg produkcióban léphettek fel a gyerekek, sok szép élményhez jutva.

Változnak az idők. Hat éve még az iskola hívott bennünket, kérték, tanítsuk meg a társastánc alapjait a diákoknak. Igény volt valami hasznosra, ma úgy látszik, más szelek fújnak. Az igazgatónő véleménye szerint a társastánc és a katolikus vallás nem összeférhető, azonban a néptánc igen. A művészeti iskolánkban néptánc-oktatás is folyik nagyszerű tanárokkal melynek lehetőségét felajánlottam, de az igazgatónő elhárította. Értetlenül állok. Köszönettel tartozom azoknak, akik - és ilyenek sokan voltak - mellettünk álltak, az a tanárnő viszont, aki a leginkább támogatott, sajnos nemrég hunyt el. Úgy érzem, mi csak adtunk a városnak és az iskolának, valamint a gyerekeknek.

Üdvözlettel:
Szatmári Nagy Szilvia
táncpedagógus
a Szilver TSE elnöke,
Classic Művészeti Iskola
mb. igazgatója


<<< Vissza