<<< Vissza

Tárlatvezetés az építkezésen

2006. június 23.

Kivételesen az építési területre is beengedték azokat az érdeklődőket, akik a református nagytemplomot jöttek megnézni. A rendhagyó tárlatvezetést Kovách Péter lelkész (képünkön) vállalta, aki elmondta, a templomot 1808 és 1826 között építették a szentesi reformátusok számára. A felújítására már régóta készültek, ezért is volt nagy öröm, amikor a város megnyerte az Európai Unió pályázatát, amely három részből áll: a templom felújítása, az idősek otthonának kialakítása és a Kiss Bálint utca századfordulós rekonstrukciója.

A templom külső vakolatát már leverték és nincs padló belül sem, sőt a tető nagy része is hiányzik. Mindez jól van így, a munkálatok a megfelelő ütemben haladnak. Ám az esős idő igencsak hátráltatta a munkásokat. A belső tér hasonló lesz a régihez, de a kényelmesebb helykihasználás miatt kevesebb padot helyeznek majd vissza. A boltív alá különleges termet terveztek. Azért, hogy a kisgyermeket nevelő szülőknek se kelljen lemondani az istentiszteletről, hangszigetelt foglalkoztatót alakítanak ki. Itt a játékok mellett pelenkázó is lesz, s a hangszórón az anyuka is nyomon követheti az igehirdetést. A második emeleti karzaton továbbra is megmarad a galéria, mely állandó és időszaki kiállítással is várja majd az érdeklődőket. Az orgona 1909-ben készült, most alapos áttisztítás után újrahangolják. A mindenre kiterjedő rekonstrukció több tízmillió forintot igényelne.

Az idősek otthonába már most sokan jelentkeznének, ám a férőhelyeket csak akkor hirdetik meg, ha már biztosan látszik a költözés időpontja. A házat 1888-ban református bérlakásnak építették, de itt volt a lelkészlak is. Az államosítás után 2004-ben került vissza az egyházhoz az épület, amit most 50 férőhelyes idősek otthonának alakítanak ki.

A földszinten és az emeleten egyaránt apartmanok lesznek, a szobák bútorzata az ágyszámtól függ. Lesz orvosi szoba és nővérlakás, valamint rehabilitációs szoba, ahol gyógytornász foglalkozik a lakókkal. A tetőtérben rendezik be azt a kis kápolnát, ahol az istentiszteletet tartják. Itt lesz lehetőség a csendes elvonulásra is. Ennek ellenére azt szeretnék, árulta el a lelkipásztor, ha az idősek nem magányos, hanem aktív életet élnének. Minden szinten lesz társalgó tévével és könyvtár, de programokról is gondoskodnak számukra. Az udvaron park lesz asztalokkal, székkel, grillező hellyel és virágágyásokkal annak, aki kertészkedni szeretne. Teraszt is terveztek, ami szabadtéri előadások színhelye is lehet, s nemcsak a bentlakóknak.

A terveket előbb csak szóban ismertette Kovách Péter, de a Kiss Bálint Református Általános Iskolában a számítógépes animációnak köszönhetően meg is mutatta. Élethű környezetben láthatóvá vált a jövő.


<<< Vissza