<<< Vissza

Megbirkóznak a nehézségekkel

2006. június 23.

Kis létszámú osztályok váltják egymást a gr. Széchenyi Általános Iskolában. A 2006/2007-es tanévnek nyolc elsőssel indulnak neki a városszéli intézményben. Polyák Mihályné igazgatónőtől megtudtuk, ősszel nem lesznek harmadikosaik és hetedikeseik, mivel azokban az években kimaradtak az első osztályok.

- Az elsősökkel differenciáltan foglalkozunk, egy osztályban helyeztük el őket, mivel nálunk 8 főtől indítható, - magyarázta az igazgatónő a kis létszám megoldását. - Összesen 12 pedagógusunk van. A kötelező óráik nagy részét a napköziben töltik, mivel két osztályunk hiányzik, így az óraszám is alacsonyabb. Egy kolléganőnk most megy nyugdíjba, így nem kell pedagógust elküldenünk. Annyian vagyunk, amennyire szükség van az iskolában.

- Milyennek ígérkezik a következő tanév?

- Úgy érezzük, kicsit nehéz lesz. A gyerekanyagunkban előfordulnak magatartásbeli problémák. Az elmondható, hogy rendszeresen járnak iskolába, van két-három gyerek, akik krónikus betegségük miatt többet hiányoznak. Igyekszünk megbirkózni majd a nehézségekkel.

- Úgy látja, a berekháti iskolában nehezebb pedagógusnak lenni?

- A mai világban mindenütt nehéz feladat. Nem csak itt van magatartási probléma, ez, úgy érzem, adódik a szülők elfoglaltságából, akiknek a megélhetést kell biztosítaniuk. Sok munka mellett kevesebb idő jut a gyerekre. Az iskolára hárul az oktatás mellett a családi nevelés is, s ez sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint régen. Valahol anyáik, apáik is vagyunk a diákoknak.

- Pályakezdők is felkeresik az iskolát?

- Mivel a csökkenő gyereklétszám miatt egyre kevesebb pedagógus tud elhelyezkedni, mostanában már bennünket is keresnek a fiatalok. Tíz éve ilyen még nem volt, most meg nem tudunk nekik helyet biztosítani.

- Pályázik-e az intézmény?

- Igen, konzorciumban pályáztunk a Deák Ferenc Általános Iskolával a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásával kapcsolatban. A HEFOP nagyon jó lehetőségeket jelentett iskolánk számára, hiszen egy fejlesztőpedagógus dolgozik a gyerekekkel, 1 fő logopédus és 1 gyógypedagógus segíti munkánkat. Nálunk erre nagy szükség volt a felzárkóztatás keretében.

- Tanórán kívüli programokat szerveznek?

- Délutánonként van számítógépes szakkör. Őszi kirándulást szoktunk szervezni, múzeumba is elvittük a tanulókat, részt veszünk a gyermekkönyvtár rendezvényein. Az alsósoknak az iskola fizeti a Micimackó-bérletet, minden előadáson ott vannak a színházban. A 7.-8. osztályosok kint voltak a közbiztonsági napon, a SZIDÖK munkájában részt vesznek tanulóink is. Most van kialakulóban, hogy a közéletbe is próbáljuk bevonni őket.

- A Vöröskereszt egy televíziót ajándékozott az iskolának...

- Ősszel a helyi szervezetük megkeresett bennünket, hogy tudnánk-e helyet biztosítani egy közösségfejlesztő foglalkozásnak, amelyet a roma szülőknek tartottak. Szeptemberben indult, most májusban fejeződött be, sok színes programmal, például a tavaszi takarításban közösen vettek részt, a Virágosabb városért akcióban kisebb közösségüket, utcáikat feldíszítették, s mi a segítségért kaptunk ajándékot. A virágosítási versenybe mi is beneveztünk, próbáljuk szépíteni, parkosítani környezetünket, az iskolánk májusban helyet adott a nagymamák virágakciójának, akik innen is vittek növényeket.

D. J.


<<< Vissza