<<< Vissza

Elítélt orvosok

2006. június 23.

Hiába fellebbezett, a korábbi felfüggesztett helyett letöltendő börtönbüntetést kapott az egykori kórházi főigazgató, a főorvos ítéletét is súlyosbították.

A Csongrád Megyei Bíróság Geönczeöl Tibort, a szentesi kórház egykori osztályvezető főorvosát három év letöltendő szabadságvesztésre, 6 millió forint pénzbüntetésre ítélte és két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Kovács Ágnest, az intézmény korábbi főigazgatóját, a Magyar Kórházszövetség egykori elnökét társtettesként másfél év, ugyancsak letöltendő börtönbüntetésre ítélték, valamint két év közügyektől való eltiltással és 2 millió forint pénzbüntetéssel sújtották. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs, az elítéltek legfeljebb kegyelmi kérvényt nyújthatnak be, ám az a börtönbüntetés megkezdésére nincs halasztó hatállyal.

A vádlottak a Szegedi Városi Bíróságon korábban meghozott ítéletnél enyhébb büntetésre számítottak, ám végül halmazati büntetésül sokkal súlyosabb ítéletet talált indokoltnak a megyei bíróság. Az ítélethirdetés után a főorvos a megyei lapnak azt mondta: koncepciós ügy áldozatának érzi magát, az egykori főigazgató pedig fenntartotta ártatlanságáról vallott nézetét.

Az elsőrendű vádlottként perbe fogott Geönczeöl Tiborra 2 év letöltendő börtönbüntetést, 2 év közügyektől való eltiltást és 6 millió forint pénzbüntetést szabtak ki. A vádlottakat ezen felül 1,7 millió forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezték. Az ítélet ellen fellebbeztek, így az akkor még nem emelkedett jogerőre.A vádirat szerint a szentesi kórházban 1997 és 2001 között több mint kétszáz alkalommal gyógyítottak jogtalanul külföldi betegeket. A beavatkozásokért hivatalosan térítési díjat kellett volna fizetniük a pácienseknek - de ezeket sürgősségi műtéteknek tüntették fel, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) téríttették meg. Az évekig folytatott gyakorlattal - 173 beteg 213 operációjára került sor - 65 millió forint kár okoztak az államnak.Kovács Ágnes 2003 februárjában azt követően mondott le tisztségéről, hogy vizsgálat derített fényt a jogtalanságokra, amelyek kapcsán az OEP akkori vezetői ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek. A rendőrség később már gyanúsítottként hallgatta ki a kórház igazgató főorvosát és a traumatológia volt vezetőjét.Kovács Ágnest posztján Borzi Márta váltotta, ám immáron ő sem dolgozik a kórházban: pénzügyi és számviteli szabálytalanságokra hivatkozva az intézményt fenntartó megyei önkormányzat a közelmúltban felállította székéből. Borzi Márta a munkaügyi bíróságon támadta meg a döntést.

(Forrás: Weborvos)


<<< Vissza