<<< Vissza

Testvérvárosi látogatás

2006. április 7.

 
Az április 1-jén és 2-án rendezett teremlabdarúgó torna nemzetközi voltát Szentes lengyelországi testvérvárosából, a Varsótól 80 kilométerre fekvő Skierniewice-ből érkezett sportküldöttség biztosította vezetőjükkel Sylwester Staniszewskivel, az ottani helyhatósági képviselővel beszélgettem.

- Hogyan kezdődött ez a barátság?


- Közösen tanulmányoztuk mindkét város életét, mely a kapcsolatok szorossá tételéhez vezetett. A két város polgármestere, két évvel ezelőtt aláírta a testvérvárosi megállapodást, azóta most vagyok itt küldöttségvezetőként harmadszor, s úgy látom, hogy a kapcsolatok felvétele óta eltelt időben Szentes egyre szépül. A szentesieket nagyon udvarias embereknek tartom. Látom, nagy a sportélet, s a vízilabda a fő sportág. Nagyon kellemesen éreztem magam minden látogatásomkor.

- Mi az, ami a két városban közös?

- Három azonos tényezőről beszélhetünk. Először is: mindkét városban sok a zöldövezet. Másodsorban megközelítőleg azonos a lakosság létszáma. Skierniewiecében 49 ezren élünk. Harmadik pedig az, hogy mindkét városban sok a mezőgazdasági terület. Önök ismertek a termálvízről is. Nálunk kitalálták, de még nem használják, talán két-három év múlva.

- A rövid ideje tartó testvérvárosi kapcsolatokból mi az, amit esetleg követni tudnának?


- Egyik a sokirányú sport. Másodsorban pedig a Megyeházát látva, nekem nagyon tetszik, hogy meg tudták őrizni a régi épületek felújításakor azok eredeti formáját.

- Mennyire elégedett a vendégszeretettel?


- Nagyon örülök, hogy politikától mentesen találkozhatunk szinte családiasan. Ugyanezt kell tenni a két polgármesternek. Köszönet Csernus Lászlónak a szívélyes kalauzolásért.

(dunás)


<<< Vissza