<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. április 7.

 

Pénzforgalmi bankszámla meghatározása

A pénzforgalomról, a pénzforgalmi szolgáltatásokról és az elektronikus fizetési eszközökről szóló Kormányrendelet alapján pénzforgalmi bankszámla az a bankszámla, amelyet a számlatulajdonos pénzforgalmának lebonyolítása céljából az Art. szerinti vállalkozási tevékenységével kapcsolatosan törvényben vagy kormányrendeletben megállapított kötelezettsége alapján nyit, illetve az a bankszámla, amely a számlatulajdonos rendelkezésének megfelelően kifejezetten pénzforgalmi bankszámlaként kerül megnyitásra.

A fogalom-meghatározás két fordulata nem együttes feltétel, hanem két különböző esetet foglal magában tehát az a számla melyet a vállalkozó pénzforgalmának lebonyolítása céljából nyittat, vagy az, amelyet a hitelintézet a pénzforgalmi bankszámlanyitásra nem kötelezett számlatulajdonos rendelkezésének megfelelően ilyenként nyit meg.

Mentes az EHO alól


Az ingatlan bérbeadásából származó, 1 millió forintot meghaladó jövedelem után a magánszemélynek 4 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. Erre a bérbeadó mindaddig köteles, amíg az általa megfizetett egészségbiztosítási járulék, baleseti járulék, ill. százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás együttes összege a tárgyévben el nem éri az évi 400 ezer forintot. Ha a magánszemély több ingatlan bérbeadásából vagy egy ingatlan többszöri hasznosításából szerez ilyen jövedelmet, akkor azokat össze kell számítani. A magánszemélyt terhelő 4 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást a kifizető állapítja meg, vonja le és fizeti be. Ezért a magánszemélynek nyilatkozni a kell arról, hogy ez a jövedelme a naptári évben meghaladja az 1 millió forintos határt. A nem kifizetőtől származó a jövedelemmel a magánszemély a személyi jövedelemadó bevallásában számol el az ingatlan bérbeadásából származó 1 millió forintot meghaladó jövedelem után a meg nem fizetett EHO-val. Ilyenkor a fizetési és a bevallási kötelezettség a magánszemélyt terheli.

Mentes azonban a százalékos mértékű EHO fizetése alól az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, ha a bérbeadó tulajdonában álló lakásban lakik és azt adja ki. Tehát az a jövedelemmentes az EHO alól, amelyet lakbérként arra az időszakra fizetnek ki, amikor a bérbeadó állandó lakóhelye a kérdéses lakás volt.

Kereskedelmi utalvány, jegy


Ha a szja törvény szerint nem nevesített juttatást ad a munkáltató, akkor az a természetbeni juttatás feltétele, hogy a jegyen feltüntessék, hogy pontosan! mely termékre vagy szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben váltható be. Az utalvány lehet egy vagy több termékre, szolgáltatásra szólóan akár egy vagy több meghatározott kereskedelmi egység által beváltható. Lehet például utalványt adni a munkáltató által szervezett rendezvényre, üdülésre, a „cafeteria“ rendszerben adott juttatásokra stb.

Törőcsik Norbert mérlegképes könyvelő

(30) 680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail-en.


<<< Vissza