<<< Vissza

Civilek találkozója

2006. április 7.

 
A március utolsó és április első napján megrendezett Városi Civil Napok a Városi Civil Tanács, a Szivárvány Alapítvány és Szentes város önkormányzata közös rendezvénye igazi tavaszi szakmai és kulturális találkozó volt.

A kétnapos programsorozat kezdetén a szentesi és a határon túli kulturális csoportok mutatkoztak be a Lajtha László zeneiskola nagytermében. Az intézmény haladó vonószenekara mellett az erdélyi Varasfenes népdalköre, a Szivárvány Alapítvány vendégeként a Vajdaságból érkezett mesemondó Toldi István és a Kupuszina - táncegyüttes szórakoztatta a nézőket.

Másnap a Művelődési Központban szakmai előadások hangzottak el, és a térség civil szervezetei mutatkoztak be úgy szóban, mint az előtérben rendezett munkájukat reprezentáló kiállításon.

A szakmai napot megnyitó Szirbik Imre polgármester úgy fogalmazott, hogy a civil csoportok közös ismertetője az önkéntesség és az áldozatvállalás, valamint az együtt töltött sok boldog pillanat. Tapasztalatot és hitet adnak egymásnak, a konfliktuskezelés jó megoldását, mely önbizalomhoz és a tartalmas, örömteli élethez szükséges.

A délelőtt folyamán Sebestyén István, a Civitalis Egyesület elnöke, Sasvári Nóra osztályvezető és Gellérfy László, a Csongrád Megyei Civil Szolgáltató Központ igazgatója előadása hangzott el.

Sebestyén elmondta, hogy a Magyarországon bevezetett úgynevezett egy százalékos törvény, mely lehetőséget nyújt arra, hogy adónk egy százalékáról döntsünk, unikumnak számít. Ez a rendszer számos olyan szervezetet mentett meg, mely a kistelepüléseken elsorvadt volna. Kicsit az is a szerepe a civil napoknak, hogy felhívja a figyelmet ezekre a szervezetekre. Fontos, hogy az önkormányzatok is elkezdtek nyitni a civilek felé, a nagyobb városokban már intézményes kapcsolat alakult ki. Célszerű - folytatta Sebestyén -, ha megszervezik önmagukat a civilek és így keresik a kapcsolatot az önkormányzattal.

Sasvári Nóra a civilek Európai Unióban betöltött szerepéről beszélt. Elmondta: egyedüli a magyarországi gyakorlat, hogy milyen jelentős a kultúrával és sporttal foglalkozó közösségek száma a szociális, kisebbségi, emberjogi, környezetvédelmi csoportok mellett.

Gellérfy László az önkéntes segítő szolgálat társadalmi szerepére, az egymásra figyelés módjára hívta fel a figyelmet a szakmai napon.

N. A.


<<< Vissza