<<< Vissza

Kisebb közigazgatás, egykulcsos adó

2006. április 7.

 
Dr. Gombos András képviselőjelölt és Kuncze Gábor elnök.

Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke látogatott városunkba március utolsó napján. A Művelődési és Ifjúsági Házban tartott sajtótájékoztatón, majd a fórumon többek között a párt programjáról beszélt.

Azzal kezdte, hogy az elmúlt napokban sorozatos politikai támadások érik a pártot. A támadások oka: a Fidesz rájött, hogy az SZDSZ-n múlik a kormányalakítás. Bízik abban, hogy az emberek elmennek szavazni, és állást foglalnak abban, hogy milyen jövőt képzelnek el. Olyat, ahol hatósági eszközökkel korlátozzák a szabadságot, ahol az egyedül élőket "szingli hordáknak" nevezik, vagy olyat, ahol érvényesül a demokrácia, amelyik toleráns, nem szól bele az állampolgárok magánéletébe és abba, hogy miben kell hinniük, és mit kell gondolniuk.

Programjuk fő elemeit is felsorolta. Szeretnék az egészségügyet más pályára állítani, mert nem képes megfelelő szolgáltatást nyújtani a jelenlegi rendszer a betegek számára, és nem becsüli meg az egészségügyben dolgozókat. A terebélyesedő bürokráciát megállítanák, inkább legyen kisebb, ezért olcsóbb, de hatékonyabb közigazgatásunk. A következő parlamenti ciklus elején el kell fogadni a 250 fős parlamentre vonatkozó törvényt, az önkormányzati képviselők létszámának az 50 százalékra csökkentéséről szóló törvényt, és az új kormány 10-12 minisztériumnál ne álljon többől. A harmadik a gazdaság versenyképességének a növelése, hogy Magyarország lehessen a térség gazdasági és pénzügyi központja. Szükségesek a reformok, hogy megnyíljon a tere a további adócsökkentésnek. Az egykulcsos, 20 százalékos adó bevezetését szorgalmazzák. A SZDSZ-re rendszeresen mondják, hogy városi, fővárosi párt. 2002-ben a szavazatok egyharmadát Budapesten, kétharmadát pedig vidéken kapták, ami önmagában is jelzi, hogy számukra fontos a vidék. Ők a vidék alatt nem azt értik, hogy ki mekkora agrártámogatásokat ígérget a választásokon, abból indulnak ki, hogy 6 és fél millió ember él ma kisvárosokban, falvakban. Ezek az emberek szeretnének komfortos körülmények között, jól élni, és szeretnének ott boldogulást találni a maguk számára, ahol a szüleik, nagyszüleik éltek és ahol ők is születtek. Ezért tekintenek szélesebb perspektívában a vidék fejlesztésére, és mondják azt, hogy erről szól az egészségügy átalakítása, az autópálya, az autóút-építési és az úthálózat-építési program, hogy mindenki könnyedén elérhesse a munkahelyét. Erről szól a Nemzeti Fejlesztési Tervnek az a része, amely a vidéki élet komfortosságát akarja fokozni, legyen szó a vízelvezetésről, a szilárd hulladék elhelyezéséről, a belső úthálózatok pormentesítéséről, szilárd burkolattal történő ellátásáról, az EU-s támogatási rendszerek még jobb kihasználásáról. Ezt az SZDSZ végig szorgalmazta ebben a ciklusban, fő képviselője dr. Gombos András volt és szép sikereket ért el.

M. A.


<<< Vissza