<<< Vissza

Tíz év a pénzpiacon

2006. április 7.

 

Dr. Csikai Miklós köszönti a vendégeket.

Születésnapot ünnepelt a Szentesi Hitelszövetkezet. A tizediket. A kerek évfordulón dr. Csikai Miklós igazgatósági elnök köszöntötte a megjelenteket, köztük azokat is, akikkel - mint mondta - az elmúlt tíz esztendőt jóban-rosszban együtt töltötték. Nagy János (zongora) és Andor Csilla (ének) műsorát követően az elnök úr szólt a kezdetekről, arról az időről, amikor fölismerték a lehetőséget: össze kell fogni a vidéken élőknek a pénzpiacon is.

A szövetkezetek a 19. század végén jelentkező gazdasági válság, szegénység hatására jöttek létre. A világon 700 milliónál több szövetkezeti tag van. Jól tettük-e, hogy összefogtunk? - kérdezte egy kicsit önmagától is az elnök. A válasz hamarosan megérkezett: ennyi ember együtt tartósan nem tévedhet. Megerősítjük egymást abban, hogy amire szövetkeztünk, amit végzünk, értelmes tevékenység. A bankszövetkezetek pótolhatatlan szerepet töltenek be a pénzügyi szolgáltatások területén - mondta.

És jöttek a hozzászólások, visszaemlékezések. Szabó Péter, a szövetkezet első ügyvezetője szólt az alapításról. Arról, hogy 92 magán és tizenegynéhány jogi személy hozta létre tíz évvel ezelőtt, jó néhányan rájöttek ara, hogy anyagiakban is érdemes támogatni. Külön dicsérte dr. Csikai Miklós fogadókészségét. Kocsis László volt ügyvezető (az ő nevéhez a tízből kilenc év kapcsolódik) kijelentette: egy új bank alakulásakor, elsők között a bizalmat kell megszerezni. Mint mondta, sokat jelentett az, hogy az Árpád Agrár Rt. adott helyet a szövetkezetnek. Már a sok dolgozó miatt is. A hitelszövetkezet a területen élők, elsősorban a mezőgazdasággal foglalkozók részére alakult. Később megszüntették a területi elvet, nem küldtek el senkit, aki hozzájuk fordult. Azt mondták, náluk az ügyfél mindenekelőtt.

Labádi Józsefné ügyvezető hozzászólásában kitért arra, hogy kis létszámmal kezdtek 1996. április 1-jén. Az ügyfelek számának növekedése miatt szükségessé vált a bővítés, létszámban, helyiségben egyaránt. Jó üzletpolitikájuknak köszönhetően megsokszorozódott a betét-, illetve a hitelállomány. Az elmúlt tíz év alatt eredményesen gazdálkodtak. A kis csapat (tizenegyen vannak) nagy ügyfélforgalmat bonyolít le. Gyorsaságukat, emberségüket, rugalmasságukat dicsérték. 2003-ban, 2004-ben kiváló címet nyertek. Terveik között szerepel az üzleti tevékenység bővítése, valamint bankkártya-kibocsátás.

Pillanatkép a hallgatóságról. (Fotó: Vidovics)

Gura Éva, a Hazai Hitelszövetkezetek Intézményvédelmi Alapjának ügyvezetője kitért arra, hogy Magyarországon 120 évvel ezelőtt alakult az első hitelszövetkezet Pest megyében. 1908-ban már kétezer körüli működött az országban, azután jöttek a háborús évek, s 1952-ben gyakorlatilag felszámolódtak. A bankrendszer létrejöttével újraalakultak. Jelenleg 5 hitelszövetkezet működik az országban: Budapest, Pécs, Szentes, Zalaegerszeg, Debrecen központokkal. Tagjainak létszáma meghaladja a 19 ezret. A 2005-ös évet mindegyik pozitívan zárja. A szentesi 109 fővel jött létre, jelenleg 6053 taggal rendelkezik. Működése stabil, gazdálkodása hatékony.

Major Antal főosztályvezető-helyettes (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) A bankosodás a hitelszövetkezetekkel kezdődött. A szövetkezésben rejlő erők nem haltak ki, és a későbbiekben megerősödött ez a vonal Magyarországon is. Előbb a takarékszövetkezeti szektor, utána a hitelszövetkezetek. Jelenleg 170 takarék-, és öt a hitelszövetkezet működik az országban.

A hozzászólók közül Szirbik Imre polgármester kiemelte azt a tényt, ahogy a hitelszövetkezet a város és térsége fejlődéséhez hozzájárul. Farkas Sándor országgyűlési képviselő pedig a töretlen fejlődést dicsérte.

L. J.


<<< Vissza