<<< Vissza

Fazekas tanfolyam
A Munkaügyi Központ is támogatja

2006. február 10.

 
Január 29-én délután a Petőfi Sándor Általános Iskola pincéjébe látogattunk, ahol alkotás közben találtuk a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola fazekas tanfolyamának résztvevőit. Ráczné Chikán Gabriella tanárnőt kérdeztük a január utolsó hétvégéjén indult tanfolyamról.

- Honnan jött az ötlet, hogy elindítsák a fazekas tanfolyamot?


- Azért indítottuk el, hogy az iskola megszerezze a szakképzés akkreditációját. Jelenleg két csoportunk van: kétszer nyolc fő. Mindkét csoport havonta egy hétvégét tölt a tanfolyamon. Érettségizetteknek szántuk a kétéves, középfokú OKJ-s szakképesítést adó fazekas képzést. Szombatonként korongoznak "a diákok" Janó Tibor tanár úrral, vasárnap pedig díszítünk, és megtanuljuk a különböző technikákat. Nagyon lelkesek a résztvevők, már kérdezték, hogy mikor gyakorolhatnának tanórán kívül is.

Megkérdeztünk két résztvevőt, hogy miért jelentkeztek a képzésre. Pálné Botos Erzsébet elmondta, érdekli a fazekas mesterség, és régóta szerette volna kipróbálni. Egy iskolában tanít, ott szeretné hasznosítani szakkör keretében, és hobbi is. Elmesélte, hogy aznap tányér- és cserépalátétet, hamutálat készítettek, és megismerkedtek a kézi kerámiával.

Halász Krisztina azért jelentkezett, mert ezt jóval érdekesebbnek találja az irodai munkánál, és kikapcsolódás is számára.

Keller Jánosné, a művészeti intézmény igazgatónője köszöni a Petőfi iskolának, hogy helyet adott a tanfolyamnak. Erre azért volt szükség, mert az iskola Tóth József utcai épülete kicsinek bizonyult. Elmondta, a fazekas tanfolyamon a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt, de elméleti képzés is folyik. Tanulnak szakmai elméleti (pl. anyagismeret), gyakorlati (pl. tervezés, szakrajz) tárgyakat és általános vizuális alapismereteket. A tárgyi feltételeket az iskola előírás szerint biztosítja.

Az igazgatónő - miután az iskola megszerezte a szakképzés akkreditációját - a munkaügyi központ támogatásának igénybevételével más szakmákat is szeretne beindítani. A támogatás a jelentkező felnőttek szempontjából sorsdöntő lehet. Az eddig meghirdetett szakmai képzések is a képzési díj öszszege miatt hiúsultak meg. A távlati tervek között szerepel a kézműves technikák nappali képzés formájában történő oktatása fiataloknak, tűzzománc, ólomüveg, kosárfonás, szövés, fajáték-készítés, kerámia tanfolyam.

Az iskola média tanszakos diákjai


<<< Vissza