<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. február 10.

 
SZJA 1+1%-os rendelkezések határideje

A magánszemély a rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot, az adóbevallást helyettesítő munkáltatói és ezzel egyenértékű elszámolás esetén, legkésőbb az adóévet követő február 20-áig közvetlenül a munkáltatójának kell átadnia.

A cégautó tárolása a dolgozó lakóhelyén


A személyi jövedelemadó törvény szerint a lakóhelyről történő munkába járás személyes használatnak minősül, kivéve, ha az említett útvonalon történő használat kirendelés keretében történik. De mi a helyzet a távmunkában foglalkoztatott munkavállalókkal?

A Munka Törvénykönyve részletezi, hogy távmunkában történő alkalmazás fő ismérve, hogy a munkavégzés helyét a munkavállaló határozza meg, és ez egyúttal a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen valósul meg. Tehát ezek alapján megállapítható, hogy amennyiben a dolgozó szerződésben rögzített munkavégzési helye a lakóhelye is egyben, akkor minden, nem a lakóhelyen végzett - az említett szerződéssel összefüggésben végzett - tevékenység az szja törvény 3. §-ának 11. pontja alapján kirendelésnek minősül. Az előbbiek alapján kirendelésnek, azaz a cégautó üzleti célú használatának minősül, ha a lakóhelyén távmunkát végző munkavállaló a lakóhelyéről a munkáltató telephelyére utazik.

Magánnyugdíj pénztári bevallások 2006-ban


2006-ban már csak a 10 főnél kevesebb pénztártagról bevallást készítő munkáltatók számára lehetséges a bevallás papír alapú beadása, sőt 2007-től minden bevalló csak gépi úton küldhet bevallást.

Olvasói kérdés:
Milyen adókötelezettségem keletkezett 2005-ben, ha idős szüleimet ápoltam, és az önkormányzat ápolási díjat folyósított? A.L.


Válasz:

Nem keletkezett adókötelezettsége, mert adóterhet nem viselő járandóságnak minősül a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott ápolási díj.

Ugyanilyen körbe tartozik a családok támogatásáról szóló törvényben meghatározott gyermekgondozási segély és gyermeknevelési támogatás vagy a nevelőszülői díj is. Megemlítendő még azok a juttatások, melyek sűrűbben előfordulnak és nem viselnek adóterhet: a felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatóját a felsőoktatásról szóló törvény szerinti juttatásként megillető ösztöndíj, tankönyv- vagy jegyzettámogatás, kollégiumi elhelyezését kiváltó, úgynevezett lakhatási támogatás, de többek között ilyen a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás minimálbér alatti része.

Természetesen a további adóköteles jövedelmét be kell vallania, csak az ilyen jogcímen kapott jövedelmét az adóbevallás 13. sornak a "d" oszlopába kell beírnia, mert az ilyen jövedelem adóköteles, de a rá eső adótábla szerinti adót nem kell megfizetnie. Amennyiben több ilyen jogcímen is szerzett adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmet, akkor e jövedelmek együttes összegét kell ebben a sorban szerepeltetnie, mivel a kedvezményt ezek a jövedelmek után érvényesítheti.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


(30)-680-48-17 vagy a (20)-321-57-50 telefonon és az info@otthonok.hu e-mail-en. Könyvelés, bérszámfejtés


<<< Vissza