<<< Vissza

A legrangosabb kitüntetés
Ma is első munkahelyén dolgozik

2006. február 10.

 
A Bugyi István Kórház ebédlőjében ünnepi tudományos ülést tartottak, ahol Bugyi István Emlékérmet adtak át dr. B. Nagy Zoltán szülész-nőgyógyász főorvosnak. Pályaválasztásáról, munkájáról kérdeztem.

- Szentesi kötődésem egyértelmű, hiszen itt születtem, és itt végeztem a középiskola első két évét is. Annak, hogy a szentesi kórházat választottam, családi okai is vannak. Amikor végeztem, édesapám volt a kórház jogtanácsosa, és az elhelyezkedéshez már akkor is protekció kellett. Ezt a lehetőséget használtam ki, így adott volt az is, hogy nemcsak intézményt, hanem szakmát is tudtam választani. A nagy szakmák valamelyikében szerettem volna elhelyezkedni, és már a szegedi diákkörös évek alatt is a szülészet érdekelt. Ezért választottam. 1969-ben végeztem el a szegedi egyetemet, és rögtön idekerültem gyakornokként. Ez azt jelenti, hogy ez az első munkahelyem. A szamárlétrát én is végigjártam: gyakornok voltam, majd 1973-ban szakvizsgáztam szülészetből, két év múlva neveztek ki adjunktusnak, majd három év múlva főorvosnak. Akkor kaptam az osztályvezető helyettesi megbízásomat. Azóta jelenlegi munkakörömben dolgozom.

A főorvos úr szerint egy városi kórháznál csak a betegágy mellől kiinduló kutatási területek jöhetnek szóba, hiszen ők nem versenyezhetnek a klinikákkal, ahol korszerű labor és műszerezettség áll a kutatóorvosok rendelkezésére. Két érdeklődési köre van: egyik a nőgyógyászati rákszűrés és az ehhez csatlakozó diagnosztika, a másik pedig a méhen belüli magzat állapotának nyomon követése.

A főorvos beszélt a kitüntetés odaítéléséről is.

- Az odaítélés formája már 19. éve úgy zajlik, hogy a kórház mellett működik egy tudományos és szakmai bizottság, amely minden évben megtárgyalja az arra érdemes jelölteket, és titkos szavazással választja meg azt a személyt, akit a menedzsment felé felterjeszt. Tehát a kitüntetést a kórház vezetősége hagyja jóvá és adja át, a tudományos bizottság javaslatára. Azért örülök a díjnak és azért értékelem nagyra, mert kórházunkban jelenleg ez a legrangosabb kitüntetés, és számomra az is értéket ad, hogy a díj odaítélése nem a társadalmi munka, a helyezkedés, a karrierizmus végeredménye, hanem az ember tudományos munkáját és a kórház érdekében végzett munkáját értékeli a bizottság.

Jövőbeli terveiről a főorvos elmondta, hogy a szakmai tervek mellett az intézmény lehetőségeit is figyelembe kell venni. Mindenki előtt ismert a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet, ami behatárolja azt a támogatottságot, amit az intézmény vezetése tud adni egy adott szakmának. Egy ekkora osztálynak járó műszerekről, diagnosztikai berendezésekről, tudományos előadások támogatottságáról jórészt le kell mondaniuk. Ugyanakkor igyekeznek berendezkedni arra a színvonalra, ami még nem megy a betegellátás rovására, tehát megfelelnek vele az országos átlagnak. A régióban kivívott helyzetüket próbálják megtartani, a betegforgalmat és a szülésszámot pedig igyekeznek szinten tartani.

Majzik Andrea


<<< Vissza