<<< Vissza

Kedvet csináltak programjaikhoz

2006. február 10.

 
A Művelődési Központ égisze alá tartozó szakkörök, klubok vezetői szokásukhoz híven január végén egy asztalhoz ültek, hogy közösen áttekintsék, megbeszéljék az elmúlt év történéseit. Idei tervekből is volt bőven.

Huszonkét csoport működik a Művelődési Központ berkein belül, némelyek szorosan kapcsolódva, mások kevésbé, utóbbiak rendezvényeihez a helyet biztosítják az ifjúsági ház munkatársai. A mozgalmas év sok szép eredményt hozott a sportkörökben és a művészeti csoportokban.

A Pengető Citerazenekar tízéves jubileumát ünnepelte, az augusztusi népzenei gálájukból Mélykútiné Németh Kornélia, az együttes vezetője megemlítette a szegvári Dobbantó táncegyüttest, akikkel közös szereplést ezután is terveznek a citerások. Így például március 15-én a Kossuth téren zenéjükre verbunkost adnak elő, de már egy szeptemberi eseményre is felhívta a figyelmet a zenekarvezető: a Pengető nyerte el tavaly a népzenei stafétát, ennek eredményeképpen ősszel városunk ad otthont a népzenei világnap rendezvényeinek.

A Szentesi Fotókör március elején a kezdőknek már digitális fotóiskolát hirdet, jelentette be Nagy István, a fotókör vezetője. A városi karnevál idejére szervezték központi egyesületük, a MAFOSZ elnökségi ülését, s a résztvevő fotósoknak bizonyára nem lesz nehéz témát találni a város télűző rendezvényén. A díszmadarasok csoportjának vezetője, Kotvics Antal szerint felemás évet zártak a madárinfluenza miatt: ősszel a Mezőgazdasági Minisztérium betiltott az országban minden ilyen jellegű kiállítást, börzét. Leküzdötték azonban az akadályt a Művelődési Központban, ugyanis engedélyt kaptak egy év végi díszmadár-kiállításra a megyei állategészségügyi hivataltól. Most tavaszig szüneteltetni kényszerülnek a díszmadár adásvételt. Közös kiállítást viszont terveznek a nyugdíjasklubbal is.

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Díszítőművész Kör tavalyi krónikájához kötődik, hogy feltárták a Drahos-hagyatékot, s a szentesi csipkéket idén nyáron a Koszta József Múzeummal karöltve szeretnék mai használati tárgyakon bemutatni. Közben megdőlt egy teória, nem csak idősek látogatják már foglalkozásaikat.

A Király István Kertbarátkörben megállt a létszám csökkenése, talán, mert programjaik jól sikerültek, és biztosan sokan szeretnek egy 35 éves klubhoz tartozni, véli az elnök, dr. Horváth György. A lecsófesztivál egyik szervezője azt is elmondta, az idei bográcsozás már nem versenyszerűen zajlik, a zsűri ugyanis kidőlt a legutóbbin. Ellenben a recepteket összegyűjtenék, érdemes lenne kiadni egy szentesi lecsó-kézikönyvet.

A leghosszabb időbe dr. Makay Andornak telt felsorolni a sakkozók terjedelmes eredménylistáját, de az alkotóközösségek legfiatalabbika, a Tokácsli Lajos Képzőművészeti Szakkör is 14 kiállításon mutatkozott be a tavalyi évben. Hangzatos eredményekkel ugyan nem tudnak szolgálni az egészségmegőrző csoportok, melyekben mentális gondozással foglalkoznak, de sorstársaik életét teszik így könnyebbé.

A Siketek és Nagyothallók Egyesületében február 23-án induló alapfokú kommunikációs tanfolyamra várják a jelentkezőket Nagyörvény utca 59. alatti székhelyükön. A 10x3 órás kurzus már nem az első, a tavalyi nagy sikert aratott, a résztvevők várják a középfokú szint indulását. Az egyesületben a változások éve volt a tavalyi: új helyi és megyei vezetőként mutatkozott be Gyergyainé Adamik Róza. Társszervezeteikkel jó a kapcsolatuk, egymásnak nyújtanak kezet.

A sokféle szakkörben ezer színben bontakozik ki a szentesiek tevékenysége, s ez büszkeséggel tölti el Kruzslicz Pál igazgatót.

D. J.


<<< Vissza