<<< Vissza

Jégrobbantás

2006. február 10.

 
Jégrobbantási gyakorlatot tartott február 8-án a MH 37/4. Török Ignác Műszaki- építő Zászlóalj a MH 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki dandár vízi gyakorlóterén a Tisza szentesi szakaszán. A gyakorlatot Győrössy Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka is megtekintette.

Az utóbbi hetek fagyos időjárása következtében második legnagyobb folyónk, a Tisza is befagyott. A folyó szélei közelében mintegy 20-25 cm, míg a középső részén, a sodorvonalhoz közeli részen 12-15 cm vastag, egybefüggő jégtakaró képződött.

A Tiszához hasonló helyzet alakult ki a magyarországi folyók többségén is, ami nagy veszélyt jelenthet a folyóvizeken lévő közművekre, melyek közelében - adott esetben - szükségessé válhat a jégtakaró robbantással történő eltávolítása, mely feladatban - a 2003-as Kiskörei Víztározónál végrehajtott robbantáshoz hasonlóan - a honvédség szakemberei rendszeresen részt vesznek. Az erre történő felkészülés érdekében került sor a jégrobbantási gyakorlatra, ahol az elöljáró parancsnokság vezetője és szakemberei, valamint a Vízügyi Igazgatóság Szentesi Szakaszmérnökségének képviselői meggyőződhettek a műszaki katonák felkészültségéről.

A gyakorlat logisztikai biztosítását a dandár logisztikai zászlóalja végezte, a foglalkozás helyszínének berendezésétől az egészségügyi biztosítási feladatokig bezárólag. A robbanótöltetek elhelyezését végrehajtó katonák munkáját a műszaki dandár búvárai biztosították.

A gyakorlat sikeres volt, a robbantás a terveknek megfelelően zajlott le, az egybefüggő jégtakaró hatalmas robajjal megrepedezett, illetve több tízméteres lékek keletkeztek a felületén. "Éles" helyzetben a robbantással meglazított jégtakaró további, apróbb részekre törését jégtörő hajók végzik.

Kaszanyi Sándor
mk. őrnagy


<<< Vissza