<<< Vissza

Csak az igazat!

2006. február 10.

 
Így is lehet gondolkodni: "Én vallásos vagyok, tehát szent kötelességem szilárd erkölcsi elvek alapján mérlegelnem, hogy kire szavazok."

De másként is lehet gondolkodni: "Én ugyan vallást nem gyakorlok, de hiszek abban, amit Berzsenyi Dániel mondott a tiszta erkölcs jelentőségéről, ezért eltökélem, hogy erkölcsösen fogok szavazni."

Én meg, mivel reménység nélkül nem érdemes élni, abban bízom, hogy vannak még szép számmal olyan magyarok e hazában, akiknek érdemes elmondanom Péter apostol következő intelmét a beinduló kereszténység vezetői számára: "Józanok legyetek és vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán körüljár, keresve, kit nyeljen el. Erős hittel álljatok neki ellen..."

Az biztos, hogy Péter ezt nem politikai tanácsként fogalmazta meg így, arra pedig nem gondolt, hogy szavai a XXI. századi politika nyelvére könnyedén lefordíthatók és hasznosíthatók.

Ezért nem igényel nagy szellemi erőfeszítést, hogy kedves olvasóim számára mai nyelvre fordítsam le ezeket az apostoli szavakat. Íme: "Ha netán igazán erkölcsös magyarként akartok urnához járulni, akkor nagyon józanok legyetek, s próbáljátok kiszűrni és lepontozni azokat a hatalomra törő vagy abban megmaradni akaró polgárokat, akik a hazugság eszközeivel akarják meghódítani azok szívét és elméjét, akikről feltételezik, hogy valami oknál fogva rászedhetők. Keményen álljatok ellen minden hazugságnak és minden csúsztatásnak! Mindezt abban a hitben tegyétek, hogy a hatalom különböző csúcsaira csak olyan embereket szabad feljuttatni, akik nem uralkodni, hanem szolgálni akarnak."

Ehhez még hadd merjem hozzátenni: a demokráciának csak akkor van jövője, ha a nép józanabbik fele képes a lehető legjobbakat bizalmával kitüntetni. Ellenkező esetben a rászedettek és meghipnotizáltak fogják megmondani, hogy milyen irányt vegyen hazánk hajója.

Úgy adódott, hogy a választások két fordulója közé esik a kereszténység legnagyobb ünnepe, a húsvét. Jó lenne, ha a Jézus halálát és feltámadását ünneplő hívő e szent időben nem azt találgatná, hogy melyik politikai oldalt kell szeretnie, illetve gyűlölnie, hanem azt, hogy a krisztusi megváltás kincseiből hogyan kell minél gazdagabban megajándékozni ezt a népet, melynek közegében kell minden hívőnek körül járni és jól cselekedni.

Ha ezek után valaki azt mondja, hogy e sorokkal jól kipaposkodtam magamat, igazat adok neki. Most tényleg a pap beszélt belőlem. Node miért mentem papnak, ha fontos pillanatokban nem merek papként beszélni? Meg aztán hol van előírva, hogy a papnak soha nem lehet igaza?

Abban meg egész biztos vagyok, hogy Szentesen csak nagyon kevés okom lehet arra, hogy elpanaszoljam Jézus panaszát: "Ha igazat mondok, miért nem hisztek bennem?"

Vági László


<<< Vissza