<<< Vissza

Épül az idősek otthona
Felújítják a református templomot

2006. február 10.

 

A hír örömteli: megkezdődik a főtér rekonstrukciójának újabb üteme. Mint ismeretes, a helyi önkormányzat a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközséggel együttműködve tavaly támogatást nyert a városközpont rehabilitációjára. A munka három programot tartalmaz: a nagytemplom felújítását, az idősek otthonának kiépítését és a Kiss Bálint utca rekonstrukcióját.

Kovách Péter lelkész a sajtó képviselői előtt példaértékűnek nevezte az összefogást, ahogy az önkormányzat és az egyházközség együtt tudott dolgozni. Elmondta, az 1808 és 1826 között épült nagytemplom állaga mára annyira megromlott, hogy szinte az utolsó pillanatban vagyunk, amikor az épület még megmenthető. A felújítás során megújul az egész épület, új funkciókkal gazdagodik. A földszinten felújításra kerül a szószék és az úr asztala. A padok egy része kikerül az épületből, így a templomtér tágasabb lesz. Az orgonakarzat alatti részt hangszigetelt üvegfallal választják le, itt lesz majd a kisgyermekes tartózkodó, ahová a szülők gyermekeikkel együtt bemehetnek. Ott mindent hallhatnak és láthatnak az istentiszteleten történtekből, de kifelé zaj nem szűrődik ki. A helyiségnek külön fűtése lesz, és tervezik pelenkázóasztal elhelyezését is.

A templomot korszerű hangosító berendezéssel szerelik fel, amely lehetővé teszi a különböző hangversenyek professzionális hangosítását és hanganyagának felvételét. Megújul a világítás, és az ülőhelyek egy része fűthető lesz.

Az idősek otthonában 50 idős ember ellátására-gondozására nyílik lehetőség. A szobák mindegyike tusolóval és mellékhelyiséggel ellátott lesz. Az épületben egy-, kettő-, és háromágyas szobák, illetve házaspároknak apartmanok állnak a lakók rendelkezésére.

A Kossuth tér 4. szám alatti épület eleve református bérháznak épült 1886-88-ban, a felújítás során a tető új födémet kap. Akadálymentes közlekedést biztosítanak a mozgásukban korlátozott emberek számára is. Az épületben lift működik a két szint között, lesz orvosi szobája, melegítőkonyhája 80 személy ellátását teszi lehetővé, ebédlővel. A belső udvaron pedig kiülők, grillező hely, szökőkút és az idős emberek által művelhető virágoskert kap helyet.


A megbeszélés résztvevői. (Fotó: Vidovics)

A közbeszerzési eljárásban mindkét munkánál a kecskeméti Polydom Rt. nyerte el a kivitelezés jogát. Az 1990-ben alakult cég igazgatója dr. Nagy Tibor elmondta, hogy a '92 óta belga befektetők tulajdonában álló társaság nagy tapasztalatokkal rendelkezik az építőiparban. Hat városban van betonüzemük, közülük egy Szentesen. Több nagy megbízást kapott eddig. Nagyberuházásokon dolgoztak. Nem idegen tőlük a műemléképületek, templomok rekonstrukciója sem, a mostani lesz a kilencedik a sorban. Ahogyan az idő engedi, elkezdik a munkát, és várhatóan évvégére be is fejezik a rekonstrukciót.

Újságírói kérdésekre válaszolva Kovách Péter elmondta, megegyezés alapján az önkormányzat 10 hellyel rendelkezik az idősek otthonában. A felújítás kezdete óta (tavaly november) nincs istentisztelet a templomban. A téli hónapokban egyébként is az imaházban gyűlnek össze. Ez most már így is marad egészen a felújítás befejezéséig. Az építés alatt a parkolót sem használhatják.

Lovas József


<<< Vissza