<<< Vissza

Észrevétlen észrevétel

2006. január 20.

 
Képzeljék, egy decemberi este majdnem kibicikliztem a világból! S, hogy? A kerékpárom kosara telve üres flakonokkal, üvegekkel és hirtelen eltévedtem a mindennap járt utamon. Gurultam, gurultam és már kigurultam a világból, hittem, mert nem leltem a mindennap megkeresett hulladékgyűjtő-szigetet a Hámán Kató lakótelepi ABC előtt. Hová tűnhettek?

Esti ámulatomban valami szembe tűnt a buszmegálló mögött, a senki által nem használt Net Pavilon körül. Végre, megvannak, de miért pont oda tették? Az emberek nagy része, akik eddig használták a konténereket, nem fogják a továbbiakban is használni. Miért?

Képzeljük el: az ember megy a boltba (ami a lakótelepen az ABC-t jelenti) a kosarával, melybe otthon belepakolta a kidobásra ítélt papírt, dobozt, üveget. Keresi a konténert és mit lát? Át kell menni a túlodalra, a gyermekét a kezével vezetgetve, vagy autójával leparkol az ABC előtt és onnan az akár több zsáknyi kidobásra ítélt szemetét át kell hordania az út túloldalára. Az emberek nagy része nem fogja vállalni ezt az idő és energiatöbbletet.
Miért mondom ezt? Itt a példa. A konténerektől 100 méterre (a Köztársaság utca legvégén) levő játszótéren ezt tapasztaltam. Van szép EU-s rozsdamentes csúszda, mászóka, nem EU-s hinták és igazi szentesi szemetes. Ezt a kukát kb. másfél esztendeig elfelejtették. Saját kezűleg "vámoltam" meg az üdítős flakonoktól, üvegektől, papíroktól, ha arra jártam. Mellette több szemét volt, mint benne.

S, miért? A szülő leviszi a gyermekét a játszótérre, vagy a gyermek magától megy le, és viszi magával a chipszet és színes ízes vizet. A szemetet hova tegye? Tele a szemetes, így hát mellé dobja. A szemetes telve, a szemét ejtve szelek szárnyára.

Tehát van szemetes, meg nincs is, van szelektív gyűjtő, meg nincs is, mert a szemét az ember által termelődik, és az ember dobja a földre vagy a szelektív gyűjtőbe.

Tudják-e, hogy az összegyűjtött és összepréselt PET palackok jó 7000 km-t utazva Kínába kötnek ki, ahol a textilgyártásban használják fel, s onnan kerülnek vissza ruha gyanánt a kínai üzletekbe. A kör bezárult.

Összefoglalva: én észrevettem, és ezen túl is használni fogom, de a többség biztos nem, talán ha égő csipkebokorba rejtették volna a konténereket...

Cs. Sz.


<<< Vissza