<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. január 20.

 
Nyúlragu leves

Hozzávalók:
2 nyúlcomb, 1 fej vöröshagyma, 2-2 sárga- és fehérrépa, zellergumó, 6 gombafej, 10 dkg zöldborsó, 1 csokor kapor, 1 ek. mustár, őrölt bors, só.

Elkészítés:
A finomra vágott hagymát kevés zsírban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a mustárt és a kicsontozott, kockára vágott húst. Kevés vízzel felöntjük, majd amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott sárga- és fehérrépát. Öntsük fel újra vízzel, és hagyjuk lassan forrni. Mielőtt teljesen kész, tegyük bele a cikkekre vágott gombát és a zöldborsót. Végül tejfölös habarással főzzük készre.

Rizzsel töltött vöröskáposzta


Hozzávalók 6 személyre
: 1 kis fej vöröskáposzta, 3 l húsleves. A töltelékhez: 10 dkg rizs, 2,5 dl tej, 1 tojássárgája, vaj, 5 szelet szendvicskenyér, 1 sárgarépa, 1 tojás, kevés póréhagyma, petrezselyem, 10 dkg parmezán sajt, só, bors, olaj.

Elkészítés.
A káposzta torzsáját kivágjuk és sós vízben 3 percig főzzük, szárazra töröljük a leveleket. A rizst sós vízben előfőzzük, leszűrjük és a tejben állandó kevergetés közben besűrítjük. A masszát sózzuk, borsozzuk, majd lehűtjük. A megtisztított sárgarépát, és a póréhagymát puhára főzzük, lecsepegtetjük. Összekeverjük a vajat a tojással, a rizzsel, a ledarált kenyérrel, apróra vágott petrezselyemmel, sárgarépával és a parmezán sajttal. A káposztalevelekbe beletöltjük a rizsmasszát. Az olajjal megkent káposztatekercseket tűzálló edénybe helyezzük és előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.

Csörögefánk

Hozzávalók:
35 dkg liszt, 5 tojássárgája, 1 kk. cukor, kevés tejföl, só, sütéshez olaj.

Elkészítés:
A lisztet a tojás-sárgával, a cukorral, csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy levestészta keménységű legyen. 22 pici gombócot formázunk belőle, mindegyikből vékony lapot nyújtunk, és derelyevágóval párhuzamosan bevagdosva a végeket a vágásokon keresztül húzzuk. Bő, forró olajban hirtelen tűznél aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


<<< Vissza