<<< Vissza

Téma: A magyar ökölvívás

2005. december 2.

 
A boxgála díszvendégei között jó néhány ismerős arcot lehetett látni. Meg is találtam dr. Csötönyi Sándort, a Magyar Amatőr és Profi Ökölvívó Szövetség elnökét.

- Az amatőrök között lesz-e megfelelő utánpótlás?


- Remélem, hogy lesz. Vannak nagyszerű ökölvívóink, de ez sajnos olyan sportág, hogy egy idő után nem tudjuk őket megtartani, az anyagiak miatt. Nagyon fiatalon profinak állnak. Legfrissebb példa erre a 22 éves Nagy Zsolt. Nagyszerű bokszolókat veszítünk el, viszont öröm, hogy profiként nagyon jó helyt állnak. Nagyszerű szakembereink vannak. A közelmúltban véget ért kadett vb-n két érmet szereztünk, de van egy kadett Európa Bajnokunk, női világbajnokunk, és egy főiskolai világbajnokunk is ebben az évben.

- Önnek kettős feladata van az ökölvívó sportban. Amatőr vagy profi elnökként könnyebb irányítani a bokszot?


- Egy és ugyanaz. A profi szövetséget közvetlenül nem én irányítom, csak felügyelem, hozzám tartozik törvény szerint. Nagyon örülök, hogy ott alkalmas vezetők vannak, s nagyszerű munkát végeznek. Mindkét kereskedelmi tévé támogatja a profi ökölvívást, és ez nagyon sokat jelent a magyar ökölvívásnak.

- Egyre népszerűbb hazánkban a profi boksz, hiszen mindenhol telt ház előtt zajlanak a mérkőzések.


- Labdarúgás után a legnépszerűbb sportág a miénk. Nagy "Csonttörő" János mérkőzését majdnem 2,5 millióan, az Erdei Zsolt csatáját 1,5 millióan nézték. Az emberek érdeklődnek utána és szeretik ezt a sportágat. Ez nagy erőt ad azoknak a szakembereknek, akik ebben a szakmában dolgoznak.

- Lehet-e a mostani vagy a későbbi generációból olyan, aki eljut háromszor az olimpiai dobogó tetejére, mint Papp László tette azt?


- Tippelni nem tudok, mert nem szabad. Ki gondolta volna, hogy Kovács István olimpiai bajnok lesz. Világbajnok lett Erdei. Ez sok mindentől függ. Amatőrben nem lehet megválogatni az ellenfelet. Jobbtól is ki lehet kapni első meccsen, de meg lehet verni egy jobb képességű öklözőt egy döntőben. Én megítélésem szerint minden tíz évben egy-egy olyan tehetség jön fel, akiből lehet az, aztán az idő és a szerencse dönti el. Sok összetevője van annak, hogy ki lesz olimpiai bajnok.

- Hogy érezte magát Szentesen, s mi a véleménye a rendezvényről?


- Jól. Magyar győzelmeket láthattam, ez külön öröm számomra. Szentest nagyon szeretem, nem véletlenül jöttem. Eredetileg úgy volt, hogy a tévében kell kommentálnom, de addig-addig próbálkoztam, míg végül megértették, hogy el kell ide jönnöm. Megígértem a volt tanítványomnak, Bertók Róbertnek, hogy jövök. A várost is kezdem újra megismerni, bár egy kicsit változott, mióta legutoljára, 1969-ben láttam.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza