<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. december 2.

 
Körteleves

Hozzávalók:
75 dkg körte, 2 dl joghurt, 1 ek. liszt, cukor, só.

Elkészítés:
A körtéket meghámozzuk, a magházat kivesszük, felszeleteljük és forrásban lévő vízben felfőzzük. A joghurtot simára keverjük a liszttel, és állandó kevergetés közben a körtére öntjük. Egy csipet sót és ízlés szerinti cukrot teszünk bele. Melegen is, hidegen is tálalhatjuk.

Marhapörkölt szentesi módra


Hozzávalók:
marha és sertéshús (mindkettőből jó a comb), vöröshagyma, zsír, pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, só, bors, vörösbor.

Elkészítés:
A megmosott marhahúst kockákra, a sertéshúst csíkokra vágjuk. A finomra vágott hagymát zsírban üvegesre pároljuk, és megszórjuk pirospaprikával. A marhahúst hozzáadjuk, jól átforgatjuk, beletesszük a paradicsomot és a zöldpaprikát. A marhahúst az edény szélére húzzuk, majd a sertéshúst is a pörköltalaphoz öntjük, és jól átforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, vörösborral készre főzzük.

Zsíron, szálára vágott hagymát aranyszínűre pirítunk, tarhonyát teszünk bele, átforgatjuk és készre pároljuk.

Körte vörösborban


Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy körte, 5 dl vörösbor, 1 dl tejszín, 10 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 1 zacskó vaníliás cukor.

Elkészítése:
A körtét meghámozzuk, félbevágjuk, magházát eltávolítjuk. A gyümölcsöt fazékba helyezzük, felöntjük 1 liter vízzel és a vörösborral. Cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük, majd a körtét puhára főzzük. A lében hagyjuk kihűlni. Tálaláskor a léből kiemeljük és lecsepegtetjük. Édesített tejszínhabbal tálaljuk. Jó étvágyat!


<<< Vissza