<<< Vissza

Megelevenedtek az Árpád-házi szentek
Szent Erzsébet ünnepén

2005. december 2.

 
A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda ünnepséget rendezett névadójának és védőszentjének tiszteletére november 19-én.

Kovács Tibor plébános köszöntőjében a Szentírásból Jézus szavait idézte, majd gondolkodásra kérte a jelenlévőket. Nagy lázban ég Szeged és környéke, mert lassan megnyitják az M5-ös autópályát, amitől fellendülést várnak. Jézus nem egyszerűen az utat említi a Szentírásban, hanem megmagyarázza, hogy aki rátalál az útra, az igazság útjelzői segítik, hogy közben le ne térhessen. Aki ezt követi, bizonyosan eljut úti céljához. Krisztus ígéretéből tudjuk, hogy az út, amit ő ad elénk, szűk és keskeny. A szűk krisztusi úton való haladás során egymásra utaltak leszünk, és eszünkbe sem jut, hogy aki előttünk van, meg kellene előzni.

"Elnézem az embereket, magukba fordulva, kezükben a mobiltelefon, és áradnak a szavak. Közben egy világ mellett mennek el érzéketlenül. Van-e ma a szavaknak ereje, hitele, ami arra késztetné a szót fogadót, hogy megfontolja, melyik az igaz, és melyik nem az?" - tette fel a kérdést a plébános. II. János Pál pápát is megemlítette, aki haldokolván - a fiatalok nagyszámú jelenlétéről hallva - azt mondta: "Legyetek derűsek! Én derűs vagyok."

Kis Dávid 8. osztályos tanuló következett, aki írásával megnyerte az iskolában az ünnepi beszédíró pályázatot. Árpád-házi Szent Erzsébetről mesélt, aki képes volt szakítani a gazdagsággal azért, hogy a szegényeken és éhezőkön segíthessen. Atyja II. András magyar király, édesanyja merániai Gertrúd volt. Fiatalon hozzáadták Thürin-gia leendő grófjához, Lajoshoz, akinek meg kellett tapasztalni, hogy felesége Istennel is eljegyezte magát. Lajos 1227-ben kereszteshadjárat során meghalt. Erzsébet gyermekeit nevelőkre bízta, özvegyi javaiból pedig ispotályt létesített, és élete végéig a rászorulókat segítette.

Négy évvel halála után avatták szentté az iskola névadóját, aki ma is példa lehetne az emberek számára.

Ezután történelmi képeket láthattunk az Árpád-házi szentek életéről. Szűcs Klára tanítónő a műsorszámot szerkesztette, és állította színpadra. Török Tekla 4. c osztályos tanuló gitárjátéka után Szent Margit életébe pillanthattunk be a 3. a osztály előadásában. Az idei Szent Erzsébet Rózsái alapítványi díjat a 8. c osztályos Kóczán Balázs kapta. A jelent az Árpád-házi királyok idejével kötötte össze az 5. és a 7. osztály néhány diákja. Az ünnepség végén kötetlen beszélgetésre invitálták a vendégeket.

Majzik Andrea


<<< Vissza