<<< Vissza

A Szivárvány külföldre tekint

2005. december 2.

 

Balról-jobbra Török Gábor, Török Zoltán, Tóth Fruzsina, Kálmánné Szabó Erzsébet, Gránicz Nikoletta, Balogh Brigitta, Török Zsolt. (Fotó: Böbe)

A Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 53 fős csoportja élményekben gazdag három napot tölthetett a Szerbia-montenegrói Apatinban. A találkozó az ott működő testvériskola meghívására jött létre. Egy olyan zeneiskola meghívására, melyet a Szerbia-montenegrói oktatási kormányzat az ország 154 zeneiskolája között a harmadik legjobbnak minősített.

- A magas oktatási színvonalról ott tartózkodásunk alatt meggyőződhettünk - mondja Kálmánné Szabó Erzsébet igazgatónő. Értékes, nagy sikerű koncertet hallhattunk az ottani diákok és tanáraik előadásában. Két alkalommal kulturális programon vehettünk részt, megcsodálhattuk néptáncukat, szép ruhaviseletüket. Tanúi lehettünk annak, mennyire fontos az identitásuk, a magyarságuk őrzése. Ezért sokat kívánnak tenni. Ott még van összetartás, közösségi élet. Gyönyörű viseletük van. A legkisebb gyerek is ismeri a népi kultúrát. A tanulóinknak is volt lehetőségük a bemutatkozásra, a néptánccsoport színvonalas műsort adott, bemutatkoztak citerásaink, egy délután kézműves bemutatót tartottunk.

De hallgassuk meg a gyerekeket is. A Kosztás Tóth Fruzsina, aki kézművességet tanul, elmondja, jó volt a családoknál, ahol elhelyezték őket, és tetszett neki a szép iskola. Aztán, hogy diszkóban is jártak, és az is kellemes időtöltés volt. Török Gábor a Damjanich János iskolából először arról mesél, hogy tánc közben Nikinek váratlanul kibomlott a haja, és a cipője is leesett. Ádám meg beesett a kerítésbe. (Nagy nevetés a gyerekek között.) Ilyesmi dolgok persze hogy megtörténhetnek, de nemcsak a "balesetekre" kell emlékezni. Megnézték a Ludas Matyit, és neki nagyon tetszett az előadás.

A rajzszakos Balogh Brigittának a Klauzál Gábor iskolából nagy élményt jelentett, hogy családoknál helyezték el őket, sőt barátságot kötött egy ottani lánnyal, Orsival, akivel tartani fogják a kapcsolatot. Megkapta tőle a címét, telefonszámát, leveleznek majd egymással.

Török Zoltán a Damjanich János iskolából néptáncot tanul. Neki minden tetszett, amit láttak, amiben részt vettek a szomszéd országban. Különösen a diszkóra emlékszik vissza szívesen. Iskolatársa, Gránicz Nikoletta a művészeti iskolát dicséri. Sokat és kedvére tanulhat ott. Imádja a néptáncot. Török Zsoltnak (ugyancsak a Damjanichból) kissé furcsa volt az például, hogy ott másképp beszéltek az emberek. Néhány szót meg is tanult szerbül. Ami különösen tetszett neki, hogy nagyon szép helyeken jártak. Mindvégig szoros volt a program.

A szülők? Nekik megmaradt az izgalom. Vigyáztak a gyerekekre, segítették a nevelők munkáját.

- Ez volt az első lépés, viszont szeretnénk jövőre fogadni az apatini csoportot. Megállapodtunk abban, hogy kölcsönösen képzőművészeti kiállításokat tartunk. Pedagógus továbbképzést szervezünk, és reméljük, az oktatás mellett más egyébben is nyílik lehetőség az együttműködésre. Programjaink egy részén jelen volt a vajdasági ifjúsági és sportminiszter helyettese. Az apatini polgármester fogadást rendezett tiszteletünkre. Ők a művészeti oktatás terén most azokat a lépéseket próbálják megtenni, amit mi itt már megtettünk, hiszen a magyar oktatásügy az elmúlt tíz évben már végigjárta ezt az utat. Náluk a művészeti oktatás a hagyományos zenei oktatást jelenti. A következő években más művészeti ágakat is be szeretnének vezetni az alapfokú művészeti oktatásba. Tapasztalatainkat át tudjuk, és fogjuk adni.

Lovas József


<<< Vissza