<<< Vissza

Hogyan is írjam?
Helyesírási verseny a Damjanich Iskolában

2005. december 2.

 
Több mint 80 kisdiák töprengett ezen a kérdésen a Damjanich János Tagiskolában, a novemberben megrendezett Simonyi Zsigmond Országos Helyesírási Verseny területi döntőjén.

A verseny névadója a hoszszú évek során vonult be a köztudatba. Ma már szinte minden általános iskolás korú gyermek hallotta e nevet, hiszen a felkészülés során gyakran emlegetik a tanárok is. Tulajdonképpen mindanynyian, akik tollat veszünk a kezünkbe, netán a számítógép előtt ülünk, Simonyi Zsigmond tanítványai vagyunk. Számos elképzelése napjainkra már valóra vált, így teljes természetességgel használjuk javaslatait. Ezek sokasága közül csupán néhány: a "c" és "dzs" betűk jelölése, az egyszerűsítés elvének alkalmazása a magyar helyesírásban. Simonyi egyértelmű érdeme, hogy korán felismerte, a nyelv folyamatosan fejlődik, változik, és ennek tükröződnie kell a helyesírásban is. Kezdetben élénk tiltakozást váltott ki szakmai körökben az az elképzelése, mely szerint a közkeletűvé vált idegen kifejezéseket magyarosan kell írni. Ma már nyugodt szívvel használhatjuk pl. a számítógéppel kapcsolatos kifejezések közül a köztudatban még így használt „floppy“ szót flopinak, de már megjelent az "e-mail" (elektronikus levél) írásának magyaros változata is: "ímél".

A nyelv folyamatos változását nehéz nyomon követni még a felnőtteknek, a szakembereknek is, nemhogy a gyerekeknek. Ezért örültek a szervezők, hogy ebben a tanévben sokkal több iskola indított versenyzőt, mint az elmúlt időszakban. Több mint 80 kisdiák írta meg ezen a délutánon a tollbamondást, majd oldotta meg a könnyűnek éppen nem mondható feladatokat.

A megyei versenyt szintén az intézmény rendezi meg áprilisban, melyre a megye legtöbb pontot elért versenyzőit hívják meg.

A verseny teljes anyaga: feladatlapok, javítókódok, tollbamondások az alábbi címen érhetők el: www. szentesinfo.hu/mozaik

A területi verseny helyezettjei: 5. osztály: 1. Szécsi Zsanett (Petőfi isk.; fk.: Fári Andrea), 2. Ponyeczki Lili (Koszta isk., fk.: Tóthné Hlavács Mária), 3. Papp Evelin (Koszta isk, fk.:Takács Lászlóné). 6. osztály: 1. Kovács Emese (Petőfi isk., fk.: Fári Andrea), 2. Gémes Alexa (Koszta isk., fk.: Tóthné Hla-vács Mária), 3. Kaszanyi Enikő (Kiss B. isk., fk.: Fekete Nagy Katalin). 7. osztály: 1. Nyáry Pál (Petőfi isk., fk.: Fári Andrea), 2. Menyhárt Kata (Szent Erzsébet isk., fk.: Szabó Veronika), 3. Garai Bianka (Petőfi isk., fk.: Fári Andrea). 8. osztály: 1. Trungel -Nagy Balázs (HMG, fk.: Szebeni Zoltán), 2. Somodi Evelin (Petőfi isk., fk.: Fári Andrea), 3.Lakatos Donatella (HMG, fk.: Szebeni Zoltán).

Kis-Rácz Antalné
v. munkaközösség-vez.


<<< Vissza