<<< Vissza

Árstop - szolid emelkedés - kedvezmények
Közszolgáltatási díjak jövőre

2005. december 2.

 
Vitában a baloldal. Képünkön elöl: Dr. Demeter Attila, Móra József, Hornyik László, Geréné Dunaháti- Vass Márta és Varga Árpád képviselők. (Fotó: Vidovics)

A városi ember komfortérzetéhez szorosan kötődnek a közszolgáltatási díjak Szentesen is. Nos, hogyan alakulnak az idevágó tarifák a jövő esztendő első napjaitól?

Legutóbbi ülésén erről is döntött a helyi önkormányzat képviselő-testülete, mesz-szemenően figyelembe véve a lakosság anyagi érdekeit, azzal együtt, hogy az objektíve létező költségnövelő tényezőket nem lehet kikerülni. Így három irányba mutatnak a közszolgáltatási tarifák: van olyan terület, ahol lényegében az árak "maradtak a helyükön", például a ligeti uszodánál, ugyanez vonatkozik az üdülőházakra, a kempingre, vagy más ellátási formát nézve az idős emberek házi gondozási segítésére is.

Nagyon sok helybeli lakost érint, hogy az adóknál "mozdulatlan" az iparűzési, a kommunális, a gépjármű befizetési kötelezettség évi mértéke. A térségben egyedüli, hogy már hosszabb ideje nem növekednek a bérlakások használati tarifái.

Meghatározott intézményekben a szolgáltatási díjak emelkedése szolidnak mondható, vagy pedig - az esetek java részénél - 4 százalék körül lesz, ami egyezik a várható inflációs rátával 2006-ban. Például a helyi buszjáratoknál a vonaljegy ára 120 forintról 125 forintra nő, vagy a távhőszolgáltatást említve a légköbméterre vetített alapdíj 242 forintról 251 forintra ugrik.

Többek között nincs jelentős áremelés a Terney Béla Középiskolai Kollégium szobahasználatánál, amelyet a nyári hónapokban - az iskolai szünidő alatt - főleg a turisták vesznek igénybe. Magasabb lesz a terembérleti díj a Sportcsarnokban, itt egyes sportágak mérkőzéseinél belépti jegyet kell váltani a nézőknek. Havi tarifák és bérletek helyett óradíjat vezetnek be a teniszpályán, a Dózsa-házban. Másfelől kisebb arányban növekszik a mozijegyek ára, valamint a beiratkozási díj a városi könyvtárban. Elviselhető emelkedés lesz a vízszolgáltatási és a szennyvízkezelési díjaknál. Ezek nagyon hasonlók más környező városok tarifáihoz, Szentes tehát nem "drágább" település, mint más dél-alföldi település.

A kedvezményeknél érdemes rögzíteni, hogy például a csatornabekötés után két évig a ház-, illetve telektulajdonos a megállapított csatornadíj felét fizeti. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok számára ingyenes az ellátás a bölcsödében, az óvodában, az általános iskolában pedig a díj 50 százalékát kell fizetnünk.

Ugyancsak térítési kedvezményt kapnak a rászoruló három és több gyermekes, valamint a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekeket nevelő családok. Kedvezménynek számít a központi gyermekélelmezési konyhánál - ahol az óvodásokon kívül a gondozásba vett idősekre is főznek - hogy az eddigi hagyományok szerint Mikulás-csomagot adnak a gyermekeknek, az idősek számára pedig ünnepi ebédet szolgálnak fel karácsony tájékán.


<<< Vissza