<<< Vissza

Táncvarázs aranyérmekkel

2005. december 2.

 

Ismét látványos táncversennyel ajándékozta meg a szentesi közönséget a Szilver Táncsport Egyesület. A november 26-án a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban rendezett országos ranglista-versenyek helybeli sikereket hoztak.

Ismét látványos táncversennyel ajándékozta meg a szentesi közönséget a Szilver Táncsport Egyesület. A november 26-án a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban rendezett országos ranglista-versenyek helybeli sikereket hoztak.
Az elmúlt két évben a standard magyar bajnokságokon tapsolhattunk a Szilver kiváló táncosainak, most újra láthatta őket a hazai közönség. Szirbik Imre polgármester is erről beszélt köszöntőjében, megemlítve Peczárszky Katalin, a legendás szentesi táncpedagógus nevét is, aki a 60-as években beindította a társastánc oktatást a városban, az ő emlékére rendezték ezt az országos versenyt. Az egész napos program ekkorra már a feléhez érkezett, de a közönségcsalogató versengés csak ezután kezdődött: a junior II. standard és a felnőtt tíztánc ranglistás táncosok mezőnyében mindenki itt volt, aki számít, sőt, mint Szatmári-Nagy Szilvia, a Szilver TSE vezetője a keringőző párok mellett a parkett szélén elárulta, a felnőttek versenye még erősödött is azzal, hogy ezúttal az ifjúságiak legjobbjai is indultak. A győzelmet természetesen a bajnokpárosától, László Csabától és Szögi Szilviától várta, akik egy héttel előtte még a bécsi tíztánc világbajnokságon versenyeztek, s pályafutásuk legjobb eredményét, a 9. helyezést érték el, mégsem tudtak maradéktalanul örülni, reálisan előrébb is végezhettek volna a szoros mezőnyben.

Az országos versenyek fordulói között alacsonyabb osztályos táncosok versengtek, míg a "főszereplők" pihentek, illetve átöltöztek. A felnőttek tíztánc versenye ugyanis felváltva standard és latin táncokkal zajlott, előbbiben elegáns öltözékben angol keringőt, tangót, bécsi keringőt, slow-fox-ot és quick stepet, majd levéve a szmokingot és a fenséges estélyit, lazább ruhában a forróbb ritmusokhoz a cha-cha-cha, szamba, rumba, aztán a pattogós paso doble, majd a roc'n'rollt idéző jive lépéseit mutatták be mesteri szintre fejlesztve.

Dobogón a László Csaba-Szögi Szilvia páros és a Páli testvérek

A lelátót megtöltő publikumot elvarázsolta a táncosok pazar ruhája is, ebben a "műfajban" Szögi Szilvia kiváltképp jeleskedett. Amire a közönség figyelme nem terjedt ki, azt a hét pontozó mustrálta. Négy szempontot követnek a pontozásban, árulta el Somkuti Annamária döntnök, egyrészt azt, hogy a zenével, ritmussal mennyire van összhangban a páros, de figyelembe veszik a tánctechnikai tudást, ami az egész testre vonatkozik, a lábtól a fejig, valamint az előadásmódot és az egymás közötti összhangot. Pontozásos sportág lévén szerepet kap a szubjektivitás, de nem jobban, mint más sportágaknál, vannak olyan technikai részletek - például sarokkal vagy féltalppal lép-e a táncos - ami viszont már objektív, s csak a pontozó ért hozzá.

A junioroknál az első helyen a szilveres Nagy Gergő-Horváth Alexandra páros végzett, második lett a szombathelyi Gombkötő Balázs Seregélyi Petrával, míg a harmadik helyet is szentesi páros, Szabados Péter és Barna Lilla szerezte meg. A felnőtteknél a négyszeres tíztánc-bajnok László-Szögi kettős állt a dobogó tetejére, nem csak a standard, de a latin táncokat is sorra nyerték. Az ezüstérmet Vas Zsolt és Práger Kitti nyerte Budapestről. Borult a papírforma: a dobogó harmadik fokára az eddig inkább standardben eredményes szentesi Páli Erik és Páli Viktória állhatott fel, kellemes meglepetést szerezve mindenkinek.

Darók József


<<< Vissza