<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. október 28.

 
A Start munkáltató kedvezménye

Az állam által biztosított magas mértékű, rugalmas, a pályakezdő fiatalhoz kötődő, de a munkáltató által igényelhető, alanyi jogon járó járulék-kedvezmény a Start-program. A kedvezményt a munkáltató havonta érvényesítheti úgy, hogy a munkabért terhelő munkáltatói járulékfizetési kötelezettség (29 százalékos társadalombiztosítási járulék, 3 százalékos munkaadói járulék, továbbá 3 450, majd november 1-jétől 1 950 Ft tételes egészségügyi hozzájárulás) helyett, a program első évében mindösszesen a fiatal bruttó keresetének 15, míg a második évben a 25 százalékát kell közteherként lerónia. A kedvezményt bármilyen magas munkabér után lehet érvényesíteni, azonban a kedvezményt alap vagy középfokú végzettségűeknél legfeljebb a minimálbér (jelenleg 57 ezer Ft) másfélszeresének, felsőfokú végzettségűek foglalkoztatásánál pedig a kétszeresének megfelelő öszszeghatárig lehet érvényesíteni. Amennyiben a Start-kártyával rendelkező pályakezdő egyidejűleg több foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban is áll, a foglalkoztatók közül az a munkáltató érvényesítheti a kedvezményt, aki a fiatal Start-kártyáját a foglalkoztatás időtartama alatt őrzi.

A Start-program hangsúlyosan a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen gyakorlat megszerzését hivatott elősegíteni, a program kétéves időtartama alatt azoknak a pályakezdőknek (pályakezdő az a fiatal, aki a huszonötödik életévét, felsőfokú végzettségű esetén a harmincadik életévét még nem töltötte be) kíván nagyobb esélyt biztosítani a munkavállalásra, akiknek eddig még nem sikerült megfelelő állást találniuk és első alkalommal helyezkednek el (létesítenek munkaviszonyt) vagy pályájukat ösztöndíjasként kezdik.

A Start-program nem köti a pályakezdőt egy munkáltatóhoz, a kedvezményezett időszak két évében - egymást követő jogviszonyokban -, akár több munkáltatónál is munkát vállalhat (de az sem kizárt, hogy egyidőben több munkáltatónál végezzen munkát, azonban a kedvezményt csak egy munkáltató egy jogviszonyban érvényesítheti).

Olvasói kérdés:
Nyugdíjas egyéni vállalkozó vagyok kell-e nekem vállalkozói járulékot fizetni tevékenységem után?
A. L.


Válasz:
Az Flt 46/B. § (1) bekezdése szerint január 1-jétől nem kell vállalkozói járulékot fizetnie annak a vállalkozónak, aki öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül, vagy arra jogosulttá vált, továbbá, aki vállalkozói tevékenysége folytatásával egyidejűleg munkaviszonyban is áll, és munkaideje elérte a heti 36 órát, valamint annak az egyéni és társas vállalkozónak sem, aki a vállalkozói tevékenysége folytatásával egyidejűleg oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat. A heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.


<<< Vissza