<<< Vissza

Diákújságírók

2005. október 28.

 
A fogyasztóvédelem, a drogprevenció és az egészség jegyében a DUE (Diák és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) szeptember végén, ötödik alkalommal rendezte meg a Diák-média fesztivált Budapesten. A programsorozat a Barátok közt két szereplőjének Balogh Edina (Kinga) és Csifó Dorina (Noémi) közönségtalálkozójával kezdődött, ahol a lelkes újságíró-palánták kérdezhették a TV "sztárokat".

Ezt követően on-line vásárlás fogyasztóvédelmi szabályaiba kaphattak betekintést a hallgatók. Az ország legjobb drogprevenciós előadásaként aposztrofált programot Klo-busitzky György, a Rendőrtiszti Főiskola adjunktusa tartotta, aki több órán át show-elemekkel és kvízjátékokkal tarkítva kötötte le a diákok figyelmét. Vele egy időben kezdődött Hartai László, az ELTE egyetemi tanárának előadása. "A Média, mint tantárgy az iskolában" címmel. Közönségének a média OKTV-ről illetve a média érettségiről, és annak feltételeiről nyújtott ismereteket, kötetlen beszélgetés keretében. A fesztivál a Me-gasztáros Tóth Vera koncertjével és DUE közgyűléssel végződött.

Kora délután kezdődött a nagy érdeklődésre számot tartó közönségtalálkozó Kepes Andrással. Csoporttársunk, Forrás Gabriella kérdésére válaszolva az újságíró elmondta, hogy a Világfalu forgatása jó egy évig tartott, de olyan részeket is felhasználtak a sorozatban, amiket 10-15 évvel ezelőtt készített. A különböző kultúrák már akkor is érdekelték. A sorozat alapgondolata pedig az, hogy az embernek állandóan fölül kell bírálnia önmagát: elég okosan él-e? Miért úgy viselkedik és öltözködik, ahogy. Biztos, hogy csak így lehet párkapcsolatban élni? Az újságíró elmondta: nem azért kezdte el ezt a műsort, mert népnevelő vagy népművelő tervei voltak, s nem azért, hogy ebből majd mindenki megtanulja, nem szabad előítéletesnek lenni.

- Az én esetemben, pl. a harmadik házasságomban élek, és öt gyermekem van, - osztotta meg magánélete történetét hallgatóságával Kepes András, aki legkedvesebb kultúrájaként az Andokit jelölte meg, mivel erről tanult a legtöbbet, ez érdekelte a legjobban. Mikor példaképéről kérdezték, úgy vallott: sok olyan ember van, akire szeretne egy kicsit hasonlítani, többek között öreg barátjára, Marci bácsira bölcsessége miatt. Egy nagy világutazóra hőstetteiért, és egy szicilíai keresztapára, aki egy asztalnál láthatja volt feleségeit, gyermekeit és leendő aráit egyaránt.

Iskolánk diákja Koltai Petra a Magyarországon folyó médiaoktatásról kérdezte az újságírót. Kepes András visszakérdezett: - Röviden vagy hosszan válaszoljak? Röviden: jó. Kicsit hosszabban: nem jó.

Tököli Heléna, Oláh István
Szivárvány Alapfokú
Művészeti Iskola
média szak


<<< Vissza