<<< Vissza

Tanulmány a romákról
Már szervezik a Ki mit tud?-ot

2005. október 28.

 
Zsúfoltnak nevezte az idei októbert a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese, Fehér Mónika. A fiatal hölgy az ösztöndíj pályázatokról, a megyei szintű Ki mit tud?-ról, és a készülő szociális térképről tett említést.

A 2002 óta második ciklusát élő kisebbségi önkormányzat öt képviselőt számlál, illetve munkájuk segítéséhez minden évben alkalmaztak koordinátorokat, amennyiben volt erre lehetőségük. Idén szerencsés helyzetben voltak - fogalmazott az elnökhelyettes, mert a nagy önkormányzat nyert a "Kirekesztés a munka világából" elnevezésű pályázaton, így ötven hátrányos helyzetű munkavállaló tudott elhelyezkedni. A pályázat feltétele szerint a felét roma származásúak, kell, hogy adják. Közülük négyen dolgoznak a Kiss Bálint utcai irodában koordinátorként. Fő feladatuk egy szociális térkép elkészítése. A több mint hetven oldalas tanulmány hetven százalékos készültségű, de a fő irányvonalak és mutatók már jól láthatóak: a szentesi romák iskolázottsága, lakosságának munkanélkülisége az országos jelenséghez hasonló. Alacsony iskolázottság, magas munkanélküliség. Fehér Mónika mégis jobbnak nevezte a telepen élők helyzetét, hiszen az csatornázott, van telefon, és most vezetik ott a gázt. Természetesen a cigányság körében végzett felmérés nem száz százalékos, mert mindenki annak vallja magát, aminek érzi. Az 1998-ban számlált 1400-as lélekszámhoz képest mindenesetre tíz százalékos növekedést mértek. Arra a kérdésre nem kaphatunk választ, hol él Csongrád megyében a legtöbb roma, mert csak Szentes készítette el szociális térképét.

A már tradíciónak számító megyei szintű Ki mit tud? versenyre négyszázezer forintot nyert a helyi roma önkormányzat, a megmérettetésre december 10-én kerül sor, lakossági fórummal karöltve az ifjúsági házban.

Szólóének, szólótánc, vers, együttes és hangszeres zene kategóriában mérhetik össze tudásukat a versenyzők.

A fiatal elnökhelyettes kiemelte, hogy a tanulmányi ösztöndíj pályázatok beadási határideje október 28-ra tolódott el, tavaly közel félszáz tanuló kapott - hármas átlagtól - támogatást iskoláztatásához ily módon.

A most ifjú éveiket élő romák szerint apáiknak jobb és könnyebb életük volt: aki dolgozott, azt megbecsülték. Lehet, hogy többet kellett dolgozniuk, de volt munkahely, és könnyebben ment a beilleszkedés. Aki dolgozott, el tudta tartani a családját. Most nem.

N. A.


<<< Vissza