<<< Vissza

Élete a gyerekeké
Városért emlékérem

2005. október 28.

 
Mészáros Júlia

Október 23-án a városházán adták át a "Városért" emlékérmet azoknak, akik kiemelkedő munkájukkal, elért eredményeikkel Szentes hírnevét gazdagítják. A díjazottak között volt Mészáros Júlia nyugalmazott osztályvezető, pedagógus is, aki az oktatás és a közművelődés területén dolgozott több mint 4 évtizeden keresztül.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a magyar-történelem szakos középiskolai tanári oklevél megszerzése után két évig a csanyteleki általános iskolában tanított, majd 1959-től folyamatosan a nevelés, oktatás, művelődés területén igyekezett szülővárosát, Szentest szolgálni. A Berekháti Általános Iskolában tanított, ezután volt gimnáziumi tanára, Terney Béla rávette, hogy vállaljon nevelőtanári állást a középiskolai leánykollégiumban. Hat év múlva ennek az intézménynek lett az igazgatója. 1970-től húsz éven keresztül a Szentes Városi Tanács Művelődési Osztály vezetőjeként dolgozott. Bár nehéz volt, de megszerette ezt a munkát. 1990 őszén a TIT-nél németül kezdett tanulni, mert mindig vonzalmat érzett a nyelvek iránt. Jól példázza ezt, hogy még pályája elején oroszt tanított a közgében, majd a Kosztában. Ebben az évben - már nyugdíjasként - óraadó volt a Horváth Mihály Gimnáziumban, utána a Bartha János Szakképző Iskolában németet tanított. Helyettesített a Koszta József Általános Iskolában, majd 1994-ben meghívták a Zsoldos Ferenc Szakiskola és Műszaki Szakközépiskolába, és 2003 júniusáig itt tanított magyart.

A nyugdíjas tanárnő visszatekintve pályájára, úgy érzi, van benne egy körkörösség: az egyik az, hogy általános iskolában kezdett tanítani, bár középiskolai tanár, a másik az, hogy pályája elején oroszt, a végén németet is tanított, bár magyartanárként végzett. Elmondása szerint mindig tanár akart lenni, középiskolába vágyott, de erre 55 éves koráig várni kellett.

És, hogy miért kapta a "Városért" díjat? Állandó lakosa a városnak, és 20 éven át volt a művelődési osztály vezetője. Országosan jellemző, hogy általában másfél-két év után otthagyják a pedagógusok ezt az állást, ám ő kitartott és mindent elvállalt. Ennek meg is lett az eredménye: több óvoda és iskola létrehozása, bővítése történt az ő ideje alatt.

Majzik Andrea


<<< Vissza