<<< Vissza

Közmunkaprogram - hat hónapra

2005. október 28.

 
A kormány 100 lépés programjához kapcsolódva három minisztérium, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi, valamint a Belügyminisztérium közmunkaprogram pályázatot hirdetett meg. A sikeres pályázat 2005 decemberétől hat hónapig 91 állástalan foglalkoztatását teszi lehetővé a szentesi kistérségben.

Mint megtudtuk, a közös kistérségi pályázat benyújtása azért is indokolt, mert az ilyen összefogott programok - szakmai megítélésük szem-pontjából - nagyobb eséllyel vesznek részt a megmérettetésen. A kistérségi önkormányzatokkal történt egyeztetés alapján öt önkormányzat kíván élni a közös pályázás lehetőségével, Árpádhalom és Nagytőke viszont nem csatlakozott.

A város képviselő-testülete rendkívüli ülésen tárgyalta az előterjesztést, s mint kiderült, ha nyer a pályázat, akkor a 91 személyből 37 munkanélküli a városban kapna feladatot, a többiek a községekben dolgozhatnának: intézményekben, közterületeken. Milyen feladatot kaphatnak? Mint például intézmény-felújítási belső munkálatok, az önkormányzat tulajdonában lévő kül- és belterületi csapadékvíz és belvízelvezető csatornahálózat kialakítása, helyreállítása, karbantartása, a települések belterületi útjainak fenntartása, az utak környezetének karbantartása, parkosítás, szabad zöldterületek kialakítása, parkfenntartás.

Rébeli Szabó Tamás a testületi ülésen szóvá tette, hogy a tervezett munkák 80 százalékát télen nem lehet elvégezni, hiszen időjárásfüggő a parkosítás vagy éppen az utak menti területek rendezése. Szirbik Imre polgármester úgy reagált a felvetésre, miszerint a téli hónapokban középületeken belüli feladatokat adnak a program résztvevőinek, de havat is lapátolhatnak. A jobboldali képviselő, Karikó-Tóth Tibor furcsállta azt a támogatást, amely decembertől májusig tart. A kormány eddig kívánja megoldani közel 100 ember foglalkoztatását? A képviselő kijelentette: mindehhez közel van a parlamenti választások időpontja. Úgy vélte, hogy ez a statisztikai adatok javítását szolgálja, hozzátéve: nem a szentesi városvezetés hibája. Jobb lett volna, ha hosszú távra terveznek. A polgármester válaszából kitűnt, ő még nem gondol a kampányra, de tudni kell, hogy télen 12 százalékkal mindig nagyobb a munkanélküliség, mint a nyári hónapokban. Mint mondta, élni kell azzal a lehetőséggel, hogy 91 embernek munkát adjunk télen is. Ezzel a testület minden tagja egyetértett, a képviselők támogatták a pályázat benyújtását.


<<< Vissza