<<< Vissza

Különleges forradalom

2005. október 28.

 
Balás Piri László

A Szentesi Polgári Körök rendhagyó történelemórát tartott a Művelődési és Ifjúsági Házban. Érdeklődő pedig volt szép számmal, hiszen még a pótszékek is kevésnek bizonyultak.

Az előadó Balás Piri László volt, aki személyesen élte át az 1956-os forradalom napjait. Ezért később a büntetését is megkapta, két és fél év után szabadult a börtönből. Emlékeit Emberek a téren 1956 című könyvében írta meg.

Orvosnak készült, de az egyetem gyógyszerészeti karára vették csak fel. Gyógyszerész azonban nem lett, mert letartóztatása miatt nem tudott megjelenni a vizsgákon, így törölték a névsorból. Segédmunkásként kapott munkát, majd megtanult dobolni és előadóművész lett.

"Különleges volt a mi 56-os forradalmunk" - kezdte az emlékezést Balás Piri László. Mint mondta, tankönyvekből tudjuk, sőt maga Iljics Lenin is megírta, azonos sémák szerint zajlanak a forradalmak. Az 56-os forradalom azonban nem ilyen volt. Nem volt vezérkar, aki irányította volna a tömegeket, és nem volt ideológia, ami az eszmei irányvonalat adta volna. Már ebben is rendhagyó volt.

Téves ugyanis az a nézet, miszerint mindennek irányítója Nagy Imre lett volna. A koncepciós per áldozatává vált néhai miniszterelnök ugyanis csak napok múltán ismerte fel a forradalom jelentését és jelentőségét.

Különleges volt a forradalom azért is, mert, noha nem volt irányító vezérkar, mindenki tudta mit kell csinálni. Sorra alakultak a munkatanácsok és a forradalmi bizottságok, az utcákon nem voltak rablások, fosztogatások. Sőt, akinek volt, adott annak, akinek nem volt. Balás Piri azonban nem érti, miért november 4-én alszik el a forradalmi láng, hiszen fegyveres harcok még napokkal később is voltak.

Különleges volt azért is, mert nincs egységes nézet, hogyan is zajlott a forradalom. Akik ott voltak, más-más élményről tudnak beszámolni. Abban azonban mindegyik azonos: különleges és egy életre kiható érzések elevenednek meg a viszszaemlékezésekben.

Az előadás után Polgári Körök a református templom melletti kopjafánál tartottak megemlékezést.

Vanó Éva


<<< Vissza