Eperkrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg földieper, 20 dkg cukor, 5 dl tej,
5 dkg vaj, liszt, 2 szem szegfűszeg, 2 dl tejszín.
Elkészítés: A földiepret megmossuk, majd összeturmixoljuk, hozzáöntjük
a felforralt fél liter tejet, hozzákeverjük a tejszínt, a cukrot, a fűszereket.
Feltesszük főni kb. 15 percig. A lisztet összekeverjük a vajjal, melyet
előzőleg felolvasztottunk. A levest levesszük a tűről és még melegen hozzáadjuk
a lisztes vajat. Hűtés után csészében tálaljuk.
Borjú rozmaringos krumplival
Hozzávalók: Borjúlábszár, burgonya, vaj, fokhagyma, fehérbor, húsleves,
rozmaringág, őrölt bors, só.
Elkészítés: A húst néhány helyen bemetsszük, a zsebecskékbe belenyomkodjuk
a rozmaringág leveleit és egy gerezd zúzott fokhagymát. Egy tűzálló edényben
megpirítjuk a vajban a sózott, borsozott hús mindkét oldalát. Amikor már
szép piros, ráöntjük a bort és a tűzön hagyjuk, míg az elpárolog. Tepsibe
téve sütőben készre sütjük, közben húslevessel locsolgatjuk. Burgonyát
tisztítunk, kockákra vágjuk, fűszerezzük és a hús mellé rakjuk. Amint
elkészült, a húst tálaljuk.
Túrógombóc eperöntettel
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 14 dkg búzadara, 3 egész tojás, 2
ek. kristálycukor, só, reszelt citromhéja, 15 dkg őrölt dió, eperöntet.
Elkészítés: A friss túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a búzadarát,
a cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojásokat, jól összegyúrjuk, hogy a
dara megdagadjon. A kész tésztából vizes kézzel gombócokat formálunk és
forró, sós vízben percek alatt megfőzzük. Ha a gombóc megfőtt, őrölt dióba
forgatjuk és eperöntettel tálaljuk. Jó étvágyat!
|