<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. június 17.

 

Eperkrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg földieper, 20 dkg cukor, 5 dl tej, 5 dkg vaj, liszt, 2 szem szegfűszeg, 2 dl tejszín.

Elkészítés: A földiepret megmossuk, majd összeturmixoljuk, hozzáöntjük a felforralt fél liter tejet, hozzákeverjük a tejszínt, a cukrot, a fűszereket. Feltesszük főni kb. 15 percig. A lisztet összekeverjük a vajjal, melyet előzőleg felolvasztottunk. A levest levesszük a tűről és még melegen hozzáadjuk a lisztes vajat. Hűtés után csészében tálaljuk.

Borjú rozmaringos krumplival


Hozzávalók: Borjúlábszár, burgonya, vaj, fokhagyma, fehérbor, húsleves, rozmaringág, őrölt bors, só.

Elkészítés: A húst néhány helyen bemetsszük, a zsebecskékbe belenyomkodjuk a rozmaringág leveleit és egy gerezd zúzott fokhagymát. Egy tűzálló edényben megpirítjuk a vajban a sózott, borsozott hús mindkét oldalát. Amikor már szép piros, ráöntjük a bort és a tűzön hagyjuk, míg az elpárolog. Tepsibe téve sütőben készre sütjük, közben húslevessel locsolgatjuk. Burgonyát tisztítunk, kockákra vágjuk, fűszerezzük és a hús mellé rakjuk. Amint elkészült, a húst tálaljuk.

Túrógombóc eperöntettel


Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 14 dkg búzadara, 3 egész tojás, 2 ek. kristálycukor, só, reszelt citromhéja, 15 dkg őrölt dió, eperöntet.

Elkészítés: A friss túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a búzadarát, a cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojásokat, jól összegyúrjuk, hogy a dara megdagadjon. A kész tésztából vizes kézzel gombócokat formálunk és forró, sós vízben percek alatt megfőzzük. Ha a gombóc megfőtt, őrölt dióba forgatjuk és eperöntettel tálaljuk. Jó étvágyat!


<<< Vissza