<<< Vissza

Hypertonia: Ösztön
Szentesi együttes lemeze

2005. június 17.

 

A zenekar története akár rendhagyónak is tekinthető: annyiban, hogy már a második lemezük jelent meg, amikor - az idén áprilisban - az első koncertjüket adták. Mindezt azzal magyarázta a három srác, hogy hobbizenekar, szabadidő-zenekar az övék. Szerintem is, van mire szerénynek lenniük, hiszen a szóban forgó második anyaguk elképesztően jó! Olyasmit tartalmaz, ami legfeljebb felületes meghallgatáskor emlékeztet egy másik zenekar muzsikájára (meg az egyszavas számcímeket olvasva juthat eszünkbe az a bizonyos másik csapat). Odafigyelve azonban nyilvánvalóvá válik, hogy bár alig léptek rá, ezek a fiúk máris a saját útjukat járják!

A hasonlítgatás azonban, annak pontatlanságával együtt is elkerülhetetlen. Szükséges rossz, aminek célja: segíteni az olvasó tájékozódását a magyar rock térképén, a Hypertonia helyét keresve. Nos, ez a hely az acid "ösvényein" át közelíthető meg, és a Másfél nevű zenekar által elfoglalt terület környékén lelhető fel valahol! A stílusbéli (távoli) rokonságnál lényegesen fontosabbak a különbözőségek.

Közülük a legfeltűnőbb persze a fúvós hangszer hiánya. A Hypertonia csupán három tagot számlál: Varga Péter gitározik, Tímár Mátyás játszik basszusgitáron, Szebeni Zoltán pedig dobol. Muzsikájuk intenzitása viszont a taglétszámmal fordítottan arányos. Annak szigora, keménysége néhol már-már a (nemrégiben újjáalakult) Leukémiát idézi, ugyanakkor, talán nem véletlenül látszik a belső lapon, a zenekari fotón a Pink Floyd korszakos lemezének, (a) "The Dark Side Of The Moon"-nak a borítója. A Hypertonia muzsikája jelentős pszichedelikus töltéssel is bír. A kompozíciók strukturáltsága, zárt, mégsem kiismerhető rendje elismerést érdemlő. Előadásukban pedig hallatlan erő összpontosul: valami robbanásszerű, lázadó, ösztönös felszabadultság. (A lemez címe tehát telitalálat.) Hat szám, szűk harminc percben, máskor és máshol kevés lenne. Itt azonban, elsősorban a muzsika fajsúlyának, tömörségének köszönhetően, nem marad hiányérzetünk. (Ebben persze a kitűnően megoldott keverési munkának is komoly szerepe van.)

Az "Ösztön", vele a Hypertonia - Marton László Távolodó szavaival élve - komolyan vehető! A kis csapat alig, hogy megalakult, máris túllépett a "lokális hősök" kétes értékű kategóriáján.

Olasz Sándor


<<< Vissza