<<< Vissza

Üdítő, sütemény, vízilabda...

2005. június 17.

 
A Petőfi cukrászda által létrehívott Közéleti kávéház legutóbbii vendége egy olyan sportember volt, aki játékosként és edzőként egyaránt kimagasló eredményeket ért el a vízilabdában. Dr. Tóth Gyula - merthogy róla van szó - a családias hangulatú beszélgetésen elmondta, hogy a fővárosban született és tősgyökeres budapestiként került Szentesre. Itt a vízilabdázás mellett állatorvosi állást kapott, majd az aktív játékos-pályafutásának befejezése után, az edzősködés mellett űzhette végzett hivatását. Remek játékosok, nagyszerű csapatok formálódtak a keze alatt.

A férfiak MNK győzelmére, a bajnoki ezüstérmére emlékszik vissza legszívesebben a mester. Abban a csapatban olyan játékosok játszotta, mint Tóth László, Horváth Csaba, Melkuhn Tibor, Pellei Csaba és még számos nagyszerű vízilabdázó. Itthon a bajnoki döntőt háromezer néző előtt játszották az Újpest ellen, azóta sem voltak ennyien vízilabda-mérkőzésen Szentesen. Később ebből a remek gárdából nyolc játékos távozott, de a Szentest így is az 5-6. helyen tudta tartani dr. Tóth.

A 80-as évek közepe táján került a kezébe egy Kanada-Hollandia női mérkőzés felvétele, ami után elhatározta, hogy a női vízilabdázással is foglalkozni kezd. Milyen jól tette... Úszókból, más sportágakból érkezőkből hozta össze azt a csapatot, amely később végigverte Európát és itthon is egyeduralkodó volt hosszú éveken keresztül. Hasonlóan sikeresen szerepelt a női válogatott is az irányítása alatt, amelynek kispadjától 2000-ben búcsúzott.

Dr. Tóth Gyula beszélt arról is, hogy bár olimpiai bajnok lett a lánya olasz színekben, sokkal jobban örült volna a magyar női válogatott sikeresebb szereplésének. Úgy érzi, a közel 65 éves korhoz közel felnőtt csapat kispadjára már nem ül le, jöjjön a fiatalabb generáció. A sportágtól azonban nem távolodott el, hiszen a szentesi utánpótlással továbbra is foglalkozik, nem is akárhogyan. A fiatalok közül sokan már a nagycsapat állandó tagjai a felnőttek mezőnyében, Komjádi kupát nyertek az elmúlt esztendőben, Juhász Zsolt, Somogyi Balázs junior Eb-n vettek részt tavaly, és most Németh Dániel is tagja a Vb-re készülő keretnek.

Hogy ezek a fiatalok milyen élményekkel gazdagodnak majd októberben a tengerentúlon, a Buenos Aires-i világbajnokságon, még nem tudni. Az viszont biztos, hogy a fiatal Tóth Gyula annak idején egy kubai túra alkalmából egy meglehetősen érdekes fazont látott kosárlabdázni zöld színű katonazubbonyban. Fidel Castronak hívták az illetőt...

H. V.


<<< Vissza